Την απόφασή της να αυξήσει τα βασικά επιτόκια ανακοίνωσε πριν από λίγο η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μετά από μια όχι και τόσο ήρεμη συνεδρίαση. Η επιδείνωση της ισοτιμίας της λίρας σε σχέση με τα βασικά ξένα νομίσματα, η μαζική φυγή κεφαλαίων και η ταχύτατη εξάντληση των συναλλαγματικών αποθεμάτων υπαγόρευσαν την απόφαση αύξησης των επιτοκίων στην Τουρκία. Το θέμα είναι πόσο αποτελεσματική θα είναι η κίνηση αυτή σε μία οικονομία που φαίνεται να νοσεί κι αν θα επηρεάσει θετικά τις αγορές.

Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα την αύξηση του βασικού του επιτοκίου στο 10,25% από 8,25%, αιφνιδιάζοντας τους περισσότερους αναλυτές που περίμεναν να το κρατήσει αμετάβλητο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Το τουρκικό νόμισμα αντιδρά έντονα ανοδικά, με το USD/TRY να διαμορφώνεται στο 7,6085 μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, ενώ νωρίτερα είχε ξεπεράσει και το επίπεδο του 7,7.

Ακολουθώντας τις οδηγίες του Τούρκου προέδρου Ερντογάν για μια επεκτατική νομισματική πολιτική, η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2019 να μειώνει το βασικό της επιτόκιο, «κόβοντας» συνολικά 1.575 μονάδες βάσης μέχρι τον περασμένο Μάιο, όταν το οδήγησε στο 8,25%.

Στη συνέχεια η κεντρική τράπεζα κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια, καθώς οι ισχυρές πιέσεις στο νόμισμα δεν άφηναν περιθώρια για περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής της. Τώρα δεν μπορούσε παρά να τα αυξήσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης