Οι ΗΠΑ ώθησαν τη Ρωσία πιο κοντά στο χείλος μιας ιστορικής χρεοκοπίας, με το να μην επεκτείνει την άδειά της να πληρώσει τους κατόχους ομολόγων, καθώς η Ουάσιγκτον εντείνει τις πιέσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του στην ιστοσελίδα του το βράδυ της Τρίτης, ότι δεν θα επεκτείνει την άδεια, η οποία λήγει στις 04:01 GMT, και η οποία επιτρέπει στη Ρωσία να πραγματοποιεί πληρωμές τόκων και για κρατικά της ομόλογα που λήγουν, σε Αμερικανούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό είχε επιτρέψει στη Ρωσία να συνεχίσει τις πληρωμές του δημοσίου χρέους, αλλά η λήξη της τώρα φαίνεται να καθιστά την αθέτηση πληρωμών αναπόφευκτη –θα είναι η πρώτη μεγάλη της χώρας σε διεθνή κρατικά ομόλογα, εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα.

Το 2022 πρέπει να γίνουν πληρωμές για ρωσικά διεθνή ομόλογα 2 δισ. δολαρίων, πριν από το τέλος του έτους.

Οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή και τα αντίμετρα από τη Μόσχα, έχουν περιπλέξει την κίνηση κεφαλαίων μεταξύ των συνόρων, ωστόσο η Ρωσία έχει προσπαθήσει συνειδητά να συνεχίσει να πληρώνει τους κατόχους ομολόγων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εάν οι κάτοχοι ομολόγων δεν πάρουν τα λεφτά τους όταν πρέπει, και αφού ληφθεί υπόψη η όποια περίοδος χάριτος μπορεί να εφαρμοστεί, η Ρωσία θα έχει αθετήσει πληρωμή δημοσίου χρέους. Με την άρση του waiver, φαίνεται πως δεν υπάρχει τρόπος να πληρωθούν οι ομολογιούχοι», τόνισε ο Jay Auslander της Wilk Auslander.

Ενώ η άδεια έχει ισχύ μόνο σε Αμερικανούς πολίτες, η λήξη της θα δυσκολέψει τη Ρωσία στην προσπάθειά της να πληρώσει άλλους κατόχους ομολόγων, δεδομένου του αναπόσπαστου ρόλου που διαδραματίζουν τα αμερικανικά ιδρύματα στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την πολυπλοκότητα τέτοιων διαδικασιών πληρωμών.

Την Παρασκευή η Ρωσία είχε επισπεύσει τις πληρωμές για δύο διεθνή ομόλογα –ένα σε ευρώ και ένα σε δολάρια- μια εβδομάδα πριν από την ημερομηνία λήξης.

Ωστόσο η βιασύνη της να πληρώσει τους πιστωτές πριν από τη λήξη της άδειας, μπορεί να μην της έχει αφήσει αρκετό χρόνο για μια πολυήμερη και σύνθετη διαδικασία πληρωμής.

Ένας ομολογιούχος στην Ασία δήλωσε ότι δεν είχε λάβει την πληρωμή στον λογαριασμό της εταιρείας μέχρι την Τετάρτη.

Η Ρωσία έχει μια 30ημερη περίοδο χάριτος για τις δύο πληρωμές.

Τα ρωσικά ομόλογα που κατέχουν διεθνείς επενδυτές, ύψους 40 δισ. δολαρίων, βρίσκονται στο επίκεντρο τις τελευταίες εβδομάδες καθώς μαινόταν η συζήτηση για το εάν θα επεκτεινόταν η άδεια ή όχι.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Wally Adeyemo, είχε δηλώσει ότι οι πληρωμές (των ομολόγων) διοχέτευαν τα χρήματα μακριά από τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία και ήταν «σημάδι επιτυχίας για την αμερικανική πολιτική κυρώσεων».

Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen δήλωσε πως η Ουάσιγκτον ήταν απίθανο να επεκτείνει την άδεια.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες περιπτώσεις αθέτησης πληρωμών, η Μόσχα δεν έχει έλλειψη χρημάτων. Οι υποχρεώσεις της για πληρωμή ομολόγων είναι αμελητέες σε σχέση με τα έσοδα που αποκομίζει από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μόνο τον Απρίλιο, η άνοδος των τιμών ενέργειας επέτρεψε στη Ρωσία να βάλει στα ταμεία έσοδα 28 δισ. δολαρίων.

Μάλιστα, στη Βουλή της Ρωσίας ακούστηκε χθες ότι πρέπει να εξεταστεί η πιθανότητα να σταματήσει η εξυπηρέτηση του χρέους, καθώς οι ψηφοφόροι είναι δυσαρεστημένοι που η Μόσχα συνέχιζε να πληρώνει ενώ τα εθνικά της αποθέματα στο εξωτερικό ήταν “παγωμένα”.

Επίσης, η ρωσική Βουλή ετοιμάζει ένα νομοσχέδιο για να επιτραπεί η ανάληψη ξένων επιχειρήσεων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, ως αντίδραση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μια αθέτηση πληρωμών θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω τις εντάσεις καθώς θα εμποδίσει τη Ρωσία να ανακτήσει την πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, μέχρι να αποπληρωθούν οι πιστωτές και να διευθετηθούν τυχόν νομικές υποθέσεις που προκύπτουν από την αθέτηση υποχρεώσεων.

Προηγούμενες περιπτώσεις αθέτησης πληρωμής, όπως από την Αργεντινή, έχουν ωθήσει τους πιστωτές να αναζητήσουν φυσικά περιουσιακά στοιχεία, όπως ένα πλοίο του πολεμικού ναυτικού και το προεδρικό αεροσκάφος της χώρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης