Ο Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας σε δημοσιογράφους σε συνάντηση στον Λευκό Οίκο με τον Αυστραλό πρωθυπουργό, Σκοτ Μόρισον, ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ακυρώνουν τους δασμούς που επιβλήθηκαν σε κινεζικά προϊόντα, προσθέτοντας ότι το σύνολο θα φτάσει τα 100 δισ. δολάρια.

«Θα πω αυτό: κάνουμε μεγάλη πρόοδο με την Κίνα», δήλωσε ο Τραμπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το γραφείο του ύπατου εκπροσώπου των ΗΠΑ για το εμπόριο εξέδωσε τρεις ανακοινώσεις, οι οποίες απαλλάσσουν ένα ευρύ φάσμα προϊόντων από τους δασμούς ως απάντηση σε αιτήματα από αμερικανικές εταιρείες, οι οποίες υποστήριζαν ότι οι εισφορές θα προκαλούσαν οικονομικές δυσκολίες.

Τα 437 προϊόντα που εξαιρούνται κυμαίνονται από πλακέτες κυκλωμάτων για επεξεργαστές γραφικών σε υπολογιστές μέχρι περιλαίμια σκυλιών, ξύλινα δάπεδα και μικροσκοπικά φώτα Χριστουγέννων.

Οι διαπραγματευτές της Κίνας και των ΗΠΑ διεξάγουν διήμερες συνομιλίες που αναμένεται να επικεντρωθούν σε μεγάλο βαθμό στη γεωργία και θα θέσουν τις βάσεις για συνομιλίες υψηλού επιπέδου στις αρχές Οκτωβρίου, οι οποίες θα καθορίσουν αν οι δύο χώρες εργάζονται προς επίλυση ή δρομολογούν νέους και υψηλότερους δασμούς στα αγαθά ο ένας του άλλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι παρατηρητές στο Πεκίνο δήλωσαν ότι οι νέες απαλλαγές ήταν ευπρόσδεκτο σημάδι, αλλά οι εμπορικές συνομιλίες παραμένουν σε λεπτή βάση.

Οι απαλλαγές «θεωρούνται ως σήμα καλής θέλησης από την Κίνα», δήλωσε την Παρασκευή στο Twitter ο Hu Xijin, συντάκτης της ταμπλόιντ Global Times.

«Η αλληλεπίδραση καλής θέλησης μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι εύθραυστη».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης