Η Fed εξετάζει μείωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις ξένες τράπεζες στις ΗΠΑ

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 8 Απριλίου 2019, 18:35
Η Fed εξετάζει μείωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις ξένες τράπεζες στις ΗΠΑ

Η κεντρική ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ Federal Reserve ανακοίνωσε ότι εξετάζει τη μείωση των απαιτήσεων ρευστότητας για ορισμένες από τις ξένες τράπεζες οι οποίες δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ.

Η πρόταση έρχεται μετά την ψήφιση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ νομοθετικού πλαισίου για αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο των τραπεζών που είχε υιοθετηθεί μετά την μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Με βάση την πρόταση, το τελικό επίπεδο κεφαλαιακών απαιτήσεων που εφαρμόζεται για τις αμερικανικές τράπεζες θα ισχύει και για τις εταιρείες holding των ξένων τραπεζών.

H Lael Brainard, μέλος του ΔΣ της Fed, τόνισε ωστόσο ότι θα αντισταθεί στη συγκεκριμένη αλλαγή, καθώς δεν ανταποκρίνεται, κατά την άποψή της, στους κινδύνους που ελλοχεύουν για το ζήτημα της ρευστότητας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Η Fed θα εξετάσει ακόμη μία πρόταση για χαλάρωση της περιοδικότητας με την οποία οι τράπεζες θα πρέπει να καταθέτουν "διαθήκες εν ζωή" στις ρυθμιστικές αρχές.

Το νέο κανονιστικό πλαίσιο, εφ' όσον εγκριθεί, θα αφορά σημαντικούς "παίκτες" της παγκόσμιας τραπεζικής αγοράς, όπως η Barclays, η UBS και η Credit Suisse.

Συνολικά, οι προτεινόμενες αλλαγές για τις ξένες τράπεζες αναμένεται να μειώσουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις τους από 0,5 έως 4%.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 8 Απριλίου 2019, 18:37