Δώδεκα νέα εργοστάσια θα προστεθούν στα 40 που μετρά σήμερα η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, φτάνοντας σε βάθος πενταετίας τα 52 εργοστάσια, 29 νέες παραγωγικές μονάδες θα προστεθούν στις ήδη 71 καθώς και 52 νέες γραμμές παραγωγής. Μέχρι το 2025, όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, θα γίνουν επενδύσεις ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ από τις εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες και θα δημιουργηθούν δύο χιλιάδες νέες θέσεις εργασίες. Μαζί με τις επενδύσεις πολυεθνικών εταιρειών, οι επενδύσεις συνολικά θα φτάσουν το ποσό των 1,5 δισ. ευρώ.

Οι επενδύσεις είναι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Adelco νέα γραμμή παραγωγής στο Μοσχάτο

– Βennett νέο εργοστάσιο στη Μεταμόρφωση και τμήμα έρευνας και ανάπτυξης

– ΒΙΑΝΕΞ επέκταση του πρώτου εργοστασίου και νέο ερευνητικό κέντρο στην Πάτρα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ νέο εργοστάσιο παραγωγής ραδιοφαρμάκων στη Χαλκιδική

– Boehringer Ingelheim επέκταση στο Κορωπί

– Demo ενισχύει παραγωγή και ερευνητικό δραστηριότητα, επέκταση εγκαταστάσεων στο Κρυονέρι, 4 νέα εργοστάσια παραγωγής στην Τρίπολη, ένα κέντρο στη Θεσσαλονίκη και κέντρο βιοτεχνολογίας στην Αθήνα

– Elpen νέο εργοστάσιο παραγωγής στην Κερατέα και νέο ερευνητικό κέντρο

– Opus Materia επέκταση της έρευνας

– Pharmathen επέκταση μονάδες στις Σάπες Ροδόπης

– Pharmazac νέο εργοστάσιο στην Κερατέα και νέο εργοστάσιο παραγωγής ραδιοφαρμάκων στη Λαμία

– Rafarm νέο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στην Παιανία και επέκταση εργοστασίου στην Παιναία

– Syn Innovation νέο εργοστάσιο παραγωγής ραδιοφαρμάκων στην Κόρινθο

Όπως αναφέρθηκε, 45 προγράμματα για επενδύσεις από ελληνικές και ξένες εταιρείες θα κατατεθούν συνολικά έως τα τέλη Μαρτίου.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΦ Θεόδωρος Τρύφων, “για πρώτη φορά έχουμε κίνητρα που μας επιτρέπουν να κοιτάξουμε στοχευμένα και πιο μπροστά. Υπογράμμισε πως οι επενδύσεις προχωρούν υπό την προϋπόθεση πως θα έχουμε σταθερό περιβάλλον και το μέτρο συμψηφισμού του clawback και των επενδύσεων για τουλάχιστον μια τετραετία”.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, όπως αναφέρθηκε, αποτελεί στρατηγικό κλάδο ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας, καθώς οι επενδύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ που σχεδιάζονται έχουν μοναδική πολλαπλασιαστική αξία για την ελληνική οικονομία, τα δημόσια έσοδα, το ΑΕΠ και οδηγούν στη δημιουργία 2.000 θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ (2020), για κάθε 1 εκατ. ευρώ που επενδύεται για τη δημιουργία νέων παραγωγικών μονάδων, η ανταποδοτικότητα της επένδυσης αγγίζει το 86%, δημιουργούνται 20 νέες θέσεις εργασίας, ενώ η αύξηση των εσόδων του Δημοσίου αντιστοιχεί στο 22,5% της επενδυτικής δαπάνης. Επίσης, σημαντική είναι η πολλαπλασιαστική επίδραση της λειτουργίας των νέων μονάδων, με τη συνολική συμβολή τους στο ΑΕΠ να αντιστοιχεί στο 129% της επενδυτικής δαπάνης.

Ο συμψηφισμός του clawback με επενδύσεις μόνο για β΄ εξάμηνο του 2019, οδήγησε σε 36 νέες επενδύσεις ύψους 80 εκατ. ευρώ.

Η παροχή κινήτρων στη βιομηχανία φαρμάκου συμβαδίζει με τη νέα Ευρωπαϊκή Φαρμακευτική Στρατηγική που στοχεύει στην εξασφάλιση επάρκειας φαρμάκων στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω της άρσης των περιοριστικών πολιτικών της τελευταίας δεκαετίας και της επιστροφής των παραγωγής φαρμάκων στην Ευρώπη.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση των επενδύσεων είναι και η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών ευκαιριών του Ταμείου Ανάκαμψης.  

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Θεόδωρος Τρύφων τόνισε ότι «για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, το 2019 και το 2020 δόθηκαν κίνητρα στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία για επενδύσεις. Το μέτρο του συμψηφισμού του clawback με παραγωγικές επενδύσεις, εφόσον παραμείνει σταθερό και ενισχυθεί περαιτέρω, θα φέρει πολύ περισσότερες επενδύσεις σε βάθος χρόνου.

Οι επενδύσεις αυτές έχουν μοναδική πολλαπλασιαστική αξία για την ελληνική οικονομία, ενώ εξασφαλίζουν την επάρκεια φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Για παράδειγμα, στον επενδυτικό σχεδιασμό της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου περιλαμβάνεται η κατασκευή δύο μονάδων παραγωγής ογκολογικών φαρμάκων που θα καλύψουν το 20% των αναγκών των ασθενών με ελληνικά φάρμακα από το 2% που είναι σήμερα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης