Η ευρωζώνη πρέπει να μειώσει τα ρίσκα πριν την τραπεζική ένωση

Η ευρωζώνη πρέπει να μειώσει τα ρίσκα πριν την τραπεζική ένωση
Η Eυρωζώνη χρειάζεται να ολοκληρώσει την τραπεζική ένωση που έχει μείνει στάσιμη, αλλά μόνο όταν μειωθούν τα ρίσκα προτού αυτά μοιραστούν ευρύτερα μεταξύ των κρατών-μελών, δήλωσε το μέλος της ΕΚΤ, Klaas Knot.

Τα μέτρα που εξετάζονται περιλαμβάνουν ένα δημόσιο "στήριγμα" για ένα σύστημα ασφάλισης τραπεζικών καταθέσεων, καθώς και τον εξορθολογισμό της παροχής ρευστότητας στις τράπεζες υπό εξυγίανση.

"Αυτά τα στοιχεία υποδηλώνουν περισσότερο δημόσιο καταμερισμό ευθυνών (στην Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση), καθώς οι υποχρεώσεις για τραπεζικές καταρρεύσεις σε άλλες χώρες, μοιράζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για αυτό της κατανομής κινδύνου θα πρέπει να προηγείται η επαρκής μείωσης των κινδύνων", αναφέρει ο Knot στο Eurofi Magazine.

Για να γίνει αυτό, πρέπει να μειωθεί το επίπεδο των NPLs που βρίσκεται στην κατοχή των τραπεζών και οι δεσμοί με τις κυβερνήσεις να κοπούν, πιθανώς μέσω χρεώσεων σε περίπτωση που κατέχουν υπερβολικό δημόσιο χρέος από ένα συγκεκριμένο κράτος, τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 4 Σεπτεμβρίου 2018, 14:52