Η βρετανική οικονομία ανέβασε ταχύτητα τους τρεις πρώτους του 2019, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, καθώς οι εταιρίες μεταποίησης έσπευσαν να παραδώσουν τις παραγγελίες τους πριν από ένα Brexit που ποτέ δεν ήρθε.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε με τριμηνιαίο ρυθμό 0,5% τους τρεις πρώτους μήνες του έτους ύστερα από ένα αναιμικό 0,2% στα τέλη του 2018, συμβαδίζοντας με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας και την ενδιάμεση πρόβλεψη των οικονομολόγων σε έρευνα του Reuters.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ετήσια βάση, η αύξηση του ΑΕΠ ανήλθε σε υψηλό 18 μηνών στο 1,8% στις αρχές του 2019, από το 1,4% τους τρεις τελευταίους μήνες του 2018, σύμφωνα με τη βρετανική στατιστική υπηρεσία ONS.

Τα στοιχεία, που έδειξαν ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών συνέχισαν να τροφοδοτούν την οικονομία καθώς οι επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με την αβεβαιότητα του Brexit, δεν επηρέασαν ιδιαίτερα τη στερλίνα.

«Τα σχετικά ισχυρά στοιχεία για την ανάπτυξη το Α’ τρίμηνο ίσως είναι απλά κάτι πρόσκαιρο», δήλωσε ο Τετζ Παρίχ, οικονομολόγος στο Institute of Directors. «Κάποιες επιχειρήσεις επίσπευσαν τις δραστηριότητές τους στις αρχές του χρόνου στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την αποχώρηση από την ΕΕ, άρα τα υψηλότερα αποθέματα και οι προγενέστερες παραγγελίες ενίσχυσαν τεχνητά τα στοιχεία για την ανάπτυξη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε πως τα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία παρέμεινε ισχυρή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης