Απειλή αποτελεί το παράνομο εμπόριο αλκοολούχων ποτών για την οικονομία, την αγορά και τον καταναλωτή, σύμφωνα με τα συμπεράσματα ημερίδας με θέμα «Παράνομη διακίνηση & Διάθεση αλκοολούχων ποτών στην εσωτερική αγορά», η οποία διοργανώθηκε πρόσφατα από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας σε συνεργασία με το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο (Σ.Ε.Κ.) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).

Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι εμπλεκόμενων Αρχών (ΣΔΟΕ, Τελωνεία, ΕΛ.ΑΣ, Χημική Υπηρεσία), ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, καθώς και εκπρόσωποι του κλάδου αλκοολούχων ποτών και ειδικότερα της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (Εν.ΕΑΠ) και του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, τα τελευταία χρόνια το θέμα του λαθρεμπορίου αλκοολούχων ποτών έχει περάσει στα «χέρια» του οργανωμένου εγκλήματος και έχει αναδειχθεί μείζον θέμα, λόγω της υψηλής φορολόγησης.

Οι αρνητικές επιπτώσεις του παράνομου εμπορίου αλκοολούχων ποτών στα δημόσια έσοδα, τη νόμιμη επιχειρηματικότητα και την ασφάλεια του καταναλωτή αποτέλεσαν κοινό συμπέρασμα και βάση συζήτησης της ημερίδας.

Ο κλάδος αλκοολούχων ποτών ανέδειξε το μέγεθος του ζητήματος όπου, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το παράνομο εμπόριο αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα ανέρχεται σε 11% της συνολικής κατανάλωσης. Αυτό σημαίνει πως περίπου 5 εκατ. φιάλες διακινούνται χωρίς να καταβάλλουν ΕΦΚ και ΦΠΑ, με τις απώλειες εσόδων από ΕΦΚ αλκοολούχων ποτών να ανέρχονται σε 31 εκατ. ετησίως (σύμφωνα με στοιχεία ΙΟΒΕ 2020,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αγορά των αλκοολούχων ποτών την Ελλάδα) μόνον από τα αλκοολούχα εκτός από τα χύμα αποστάγματα διήμερων παραγωγών (τσίπουρο/τσικουδιά) όπου το πρόβλημα είναι οξύτερο. Παράλληλα, υπάρχουν ακόμα σημαντικότερες απώλειες από τον ΦΠΑ, καθώς η κύρια ποσότητα των παρανόμως διακινούμενων ποτών διοχετεύεται στην επιτόπια αγορά, με τις απώλειες ΦΠΑ να εκτιμάται ότι κυμαίνονται από 28 έως 45 εκατ. ευρώ.

Ο κλάδος, στο πλαίσιο της μακροχρόνιας συνεργασίας του με τις διωκτικές και ελεγκτικές Αρχές, τις συνεχάρη για το δύσκολο έργο και τόνισε την αναγκαιότητα και σημασία για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας δεδομένου ότι η πανδημία αναμένεται να επιδεινώσει το πρόβλημα, καθώς τα σημεία διάθεσης είναι περισσότερο ευάλωτα μετά από πολύμηνο κλείσιμο και τις αυξημένες ανάγκες κεφαλαίου που προκύπτουν για την επανεκκίνηση και τη βιωσιμότητά τους.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕνΕΑΠ, Ισίδωρος Ρεβάχ, «υπάρχει αμοιβαίο συμφέρον από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, καθώς η καταπολέμησή του μας αφορά όλους».

Ο κ. Ρεβάχ στην τοποθέτησή του ανέδειξε τη σημασία της μείωσης της φορολογίας στα αλκοολούχα ποτά ως τη «μόνη λύση για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου» καθώς τα υψηλά επίπεδα φορολόγησης στη χώρα μας δίνουν «χώρο και κίνητρο στο παράνομο εμπόριο και τη φοροδιαφυγή».

Τη σημασία της αντιμετώπισης του ζητήματος ανέδειξε και ο πρόεδρος του ΣΕΑΟΠ, Νικόλαος Καλογιάννης, σύμφωνα με τον οποίο «το οργανωμένο λαθρεμπόριο των χύμα αποσταγμάτων έχει αναδειχθεί σε σημαντικό πρόβλημα για τον κλάδο της ελληνικής παραγωγής και θα πρέπει να μπει πλέον μία τάξη προς όφελος της εθνικής οικονομίας αλλά και της παραγωγής.

»Απαξιώνει τη φήμη και η ποιότητα των Γεωγραφικών Ενδείξεων για τα οποία η Πολιτεία & οι Αποσταγματοποιοί έχουν δώσει αγώνες στην ΕΕ, θέτει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή, υποβαθμίζει το τουριστικό πακέτο υπηρεσιών της χώρας , αλλά και την δυνατότητα εξαγωγών των επώνυμων εμφιαλωμένων αποσταγμάτων».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης