Η επίθεση στον αγωγό της Σ. Αραβίας απογειώνει την τιμή του πετρελαίου

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 14 Μαΐου 2019, 16:44
Η επίθεση στον αγωγό της Σ. Αραβίας απογειώνει την τιμή του πετρελαίου

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι σταμάτησε τη λειτουργία ενός μεγάλου πετρελαϊκού αγωγού μετά από επίθεση από οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), λίγες ημέρες μετά το σαμποτάζ σε δύο δεξαμενόπλοια κοντά στα Στενά του Ορμούζ.

Ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Khalid al-Falih δήλωσε ότι η επίθεση των drones έγινε σε δύο σταθμούς άντλησης στον αγωγό που μεταφέρει πετρέλαιο από την ανατολική επαρχία στο λιμάνι Yanbu στην Κόκκινη Θάλασσα.  

Η επίθεση προκάλεσε μικρές ζημιές στις υποδομές και η φωτιά που ξέσπασε τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο, πρόσθεσε.

Η Saudi Aramco έκλεισε προσωρινά τον αγωγό προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση του. Η εταιρεία έχει ξεκινήσει τις εργασίες για την επισκευή των ζημιών προκειμένου να προχωρήσει στην επαναλειτουργία του αγωγού.

Νωρίτερα σήμερα, αντάρτες Χούτι από την Υεμένη υποστήριξαν ότι οπλισμένα drones είχαν επιτεθεί σε στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας.

Η αναζωπύρωση της έντασης στη Μέση Ανατολή οδηγεί σε ανοδικό έδαφος τις τιμές του αργού. Το Brent σημειώνει άνοδο 1% στα 70,94 δολ. το βαρέλι, ενώ το WTI κερδίζει 0,6% στα 61,42 δολ. το βαρέλι.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 14 Μαΐου 2019, 16:44