Υποχωρούν σήμερα οι τιμές των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά. Το κλίμα στις περιφερειακές αγορές της ευρωζώνης είχε επιδεινωθεί από χθες μετά τη δημοσιοποίηση των προβλέψεων της Κομισιόν για το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας, το οποίο προβλέπεται να φθάσει το 3,5% του ΑΕΠ το 2020. Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση των ιταλικών 10ετών ομολόγων έφρασε σήμερα το 2,68% από 2,5% που ήταν μια ημέρα πριν.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία οι Καταθέσεις του Δημοσίου σε εμπορικές τράπεζες ανέρχονται σε περίπου 35,6 δισ. ευρώ. Από αυτά τα περίπου 23,8 δισ. ευρώ βρίσκονται στην Τράπεζα της Ελλάδος (και το μεγαλύτερο μέρος τους (περίπου 20,7 δισ. ευρώ) είναι ήδη δεσμευμένα καθώς προέρχονται από το υπόλοιπο των δανείων του ESM (11,4 δισ. ευρώ) και από τις εκδόσεις των ομολόγων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ), πραγματοποιήθηκαν σήμερα συναλλαγές 19 εκατ. ευρώ τα οποία στο σύνολο τους αφορούσαν σε εντολές πώλησης. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα παρατηρήθηκε στο 10ετές ομόλογο με 11 εκατ. ευρώ, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε στο 3,45% από 3,33% με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση -0,051% 0να διαμορφωθεί στο 3,50% από 3,36% χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου. Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1202 δολ. από το επίπεδο των 1,1189 δολ. που άνοιξε η αγορά. Το ενδιαφέρον της αγοράς εστιάζεται στις συναντήσεις που θα έχει αύριο ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Κίνας με Αμερικανούς αξιωματούχους στις ΗΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε καθοδικά την εκτίμησή της για το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης για το τρέχον έτος στο 1,2% από 1,3% και για το 2020 στο 1,5% από 1,6%. Ως καθοδικούς κίνδυνους για την προοπτική της οικονομίας εντοπίζει την πιθανότητα κλιμάκωσης της έντασης στο διεθνές εμπόριο, το ενδεχόμενο εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία και την πιθανή μεγαλύτερη της αναμενόμενης επιβράδυνση της δυναμικής της οικονομίας της Κίνας. Σε ότι αφορά τον πληθωρισμό, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σημαντικά χαμηλότερα του στόχου 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,114%. Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,231%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,308% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,367%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1202 δολ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης