Σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει σήμερα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου.

Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,2313 δολ. από το επίπεδο των 1,2330 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μέτρια άνοδος του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, τον Φεβρουάριο, ευνοήσε σήμερα το ευρωπαϊκό νόμισμα. Μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από τα οποία έγινε σαφές ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν βιάζονται να προχωρήσουν σε αλλαγή της νομισματικής πολιτικής, το ευρώ φαίνεται να έχει εισέλθει σε ανοδική τροχιά. Ωστόσο, η περαιτέρω άνοδός του στην παρούσα φάση ανακόπτεται από τις επερχόμενες εκλογές στην Ιταλία. Επίσης, ανασταλτικό παράγοντα αποτελεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του SPD στη Γερμανία για τη συμμετοχή του κόμματος στο μέγαλο κυβερνητικό συνασπισμό.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, στην ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές, ύψους 16 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές πώλησης και τα υπόλοιπα 8 εκατ. ευρώ σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου λήξεως 30-01-2028 διαμορφώθηκε στο 4,34% από 4,39% χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου με απόδοση 0,65% να διατηρηθεί στο 3,69%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο -0,191%. Στη διάρκεια των 9 μηνών, διαμορφώθηκε στο -0,221%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,271%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,328% και, τέλος, στο μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,370%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,2299 δολάρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης