Σταθεροποιητικές τάσεις παρατηρούνται σήμερα στη δευτερογενή αγορά ομολόγων με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να κυμαίνεται στο 4,39% από 4,40% που ήταν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) διαπιστώνει ότι τα ελληνικά ομόλογα διακρίνονται από υψηλό βαθμό μεταβλητότητας. Σε κάθε περίπτωση ανάλογα χαρακτηριστικά διαθέτουν και άλλες περιφερειακές αγορές της ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλική. Σε κάθε περίπτωση όμως η ΕΚΤ εκτιμά ότι τόσο η Ελληνική όσο και η Πορτογαλική αγορά ομολόγων δεν μπορούν να αποτελέσουν δυνητικό κίνδυνο για τις υπόλοιπες αγορές κρατικού χρέους της Ευρωζώνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ΗΔΑΤ, δεν καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 4,40% από 4,42% που έκλεισε την Παρασκευή, με αποτέλεσμα η απόδοση έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,49% να διαμορφωθεί στο 3,91% από 3,92% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στην αγορά συναλλάγματος σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει σήμερα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου. Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1589 δολ. από το επίπεδο των 1,1560 δολ. που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων δασμών στην Κίνα από τις ΗΠΑ καθώς αλλά και η διαφαινόμενη εστία έντασης με την Σαουδική Αραβία με αφορμή της εξαφάνιση του δημοσιογράφου Κασόγκι, επηρεάζουν αρνητικά το δολάριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,154%. Στη διάρκεια των 9 μηνών, διαμορφώθηκε στο -0,207%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,265%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,316% και, τέλος, στον μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,372%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1581 δολάρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης