Οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης με υψηλότερο αξιόχρεο αυξήθηκαν σήμερα, καθώς οι ελπίδες ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι μπορεί να είναι κοντά στην εξασφάλιση έγκρισης της συμφωνίας της για το Brexit περιόρισαν τη ζήτηση για τα στοιχεία ενεργητικού που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια.

Η Μέι απέσπασε νομικά δεσμευτικές διαβεβαιώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit αργά χθες, σε μία ύστατη προσπάθεια να πείσει τους «αντάρτες» Βρετανούς βουλευτές που απείλησαν να καταψηφίσουν πάλι τη συμφωνία της για την έξοδο από την Ε.Ε. Αν και δεν ήταν σαφές εάν αυτό θα ήταν αρκετό για να εξασφαλίσει την αναγκαία κοινοβουλευτική στήριξη της συμφωνίας αργότερα σήμερα, η πρόοδος ενίσχυσε το επενδυτικό κλίμα, οδηγώντας σε άνοδο τη βρετανική λίρα και τα χρηματιστήρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε 2,5 μονάδες βάσης στο 0,09% – κινούμενη μακριά από τα χαμηλά επίπεδα δύο και πλέον ετών που είχε υποχωρήσει την περασμένη εβδομάδα μετά τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία χαλάρωσε τη νομισματική πολιτική της. Άνοδο 1-2 μονάδων βάσης σημείωναν οι αποδόσεις των άλλων ομολόγων της Ευρωζώνης με υψηλό αξιόχρεο.

Το Brexit, μαζί με τις εμπορικές εντάσεις, επέτεινε την ανησυχία για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες. Η άρση ορισμένων από τους μεγάλους κινδύνους θα ξεκαθάριζε σημαντικά τις προοπτικές, σύμφωνα με τους αναλυτές. Στα σημερινά τους επίπεδα, οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων είναι χαμηλότερες κατά 19 μονάδες βάσης από τα υψηλά του Ιανουαρίου και 50 μονάδες βάσης πιο κάτω από τα επίπεδα των αρχών Οκτωβρίου.

Η αύξηση της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου ενίσχυσε τη ζήτηση για ομόλογα χωρών της Ευρωζώνης με χαμηλότερο αξιόχρεο, με τις αποδόσεις των ιταλικών τίτλων να υποχωρούν σε όλες τις διάρκειες. Η απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς ομολόγου κινήθηκε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον 25 ετών, περίπου στο 1,31%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση της ΕΚΤ να μεταθέσει το νωρίτερο για το 2020 τον χρόνο αύξησης των επιτοκίων της και να ανακοινώσει έναν νέο γύρο φθηνών τραπεζικών δανείων για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης ενίσχυσε τις αγορές ομολόγων της νότιας Ευρώπης. Η αγορά ομολόγων της Πορτογαλίας έλαβε πρόσθετη στήριξη από τις προσδοκίες ότι το αξιόχρεό της μπορεί να αναβαθμισθεί την Παρασκευή από τον οίκο S&P Global.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης