Συγκυριακή υστέρηση φορολογικών εσόδων 224 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο σημειώθηκε στον Προϋπολογισμό, μετά τις μεταθέσεις πληρωμής ΦΠΑ λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίς», όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική και υπεύθυνος για τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Ο κ. Σκυλακάκης εκτίμησε ότι «αν δεν υπήρχε η αναστολή, τα φορολογικά έσοδα θα υπερέβαιναν τον στόχο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μικρό πρωτογενές πλεόνασμα

Με ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα, της τάξεως των 17 εκατ. ευρώ, άνοιξε ο Προϋπολογισμός τον πρώτο μήνα του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο του 2022, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 1,14 δισ. ευρώ.

Μειωμένα ήταν ωστόσο τα έσοδα από φόρους, που ανήλθαν στα 3,88 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 224 εκατ. ευρώ ή 5,5% έναντι του στόχου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μείωση αυτή οφείλεται στην παράταση, έως 4 Φεβρουαρίου, της προθεσμίας πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων, στις περιοχές που επλήγησαν από τις χιονοπτώσεις, οι οποίες είχαν καταληκτική ημερομηνία στις 31 Ιανουαρίου.

Εξαιρουμένης της παράτασης αυτής, και με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία εσόδων μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου, εκτιμάται ότι τα έσοδα από φόρους τον Ιανουάριο υπερέβησαν τον στόχο κατά 100 εκατ. ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης