Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να επιτρέψουν σε εκατοντάδες χιλιάδες εποχιακούς, αλλοδαπούς εργάτες που απασχολούνται στη συγκομιδή να περάσουν τα σύνορά τους, παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του νέου κοροναϊού, προέτρεψε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι 27 χώρες μέλη έχουν επαναφέρει τους μεθοριακούς ελέγχους για να ελέγξουν την εξάπλωση του ιού, όμως ως αποτέλεσμα καθυστερεί ο ανεφοδιασμός σε τρόφιμα και ιατρικό εξοπλισμό, αλλά και το πέρασμα των διασυνοριακά μετακινούμενων εργαζομένων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν ζήτησε από τις χώρες να μειωθεί στα 15 λεπτά ο χρόνος που χρειάζονται να περάσουν από τα σύνορα τα οχήματα που μεταφέρουν προϊόντα και σήμερα διαπίστωσε ότι η κατάσταση έχει κάπως βελτιωθεί. Ωστόσο στα σύνορα με την Ουγγαρία παραμένουν οι τεράστιες ουρές, μήκους έως και 4 χιλιομέτρων.

Η Κομισιόν ανέφερε ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν απλές και γρήγορες διαδικασίες για να διασφαλιστεί ότι θα περνούν ομαλά τα σύνορα οι εργαζόμενοι, με αναλογικούς προληπτικούς ελέγχους υγείας. Περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι κατοικούν σε μια χώρα της ΕΕ αλλά εργάζονται σε μια άλλη.

Μεταξύ αυτών είναι και εργαζόμενοι σε κρίσιμες υπηρεσίες, όπως στην υγεία, στην αστυνομία και στις μεταφορές. Στο Λουξεμβούργο, για παράδειγμα, οι περισσότεροι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία ζουν στο Βέλγιο ή τη Γαλλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, η Επιτροπή επισήμανε πόσο σημαντικό είναι το θέμα των εποχιακών εργατών, ιδίως στα αγροκτήματα, οι οποίοι θα πρέπει να περιληφθούν επίσης στην κατηγορία των απαραίτητων εργαζομένων και να τους επιτραπεί να ταξιδεύουν. Ενθάρρυνε μάλιστα τις χώρες να ανταλλάξουν πληροφορίες μεταξύ τους για τις διαφορετικές ανάγκες που έχει η καθεμιά.

Η Γαλλία και η Γερμανία μαζί υποδέχονται κάθε χρόνο περίπου 500.000 εποχιακούς αγρεργάτες και εξετάζουν το πώς θα γίνει η συγκομιδή των φρούτων και των λαχανικών σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Γεωργίας της Γαλλίας Ντιντιέ Γκιγιόμ έκανε έκκληση να σχηματιστεί ένας «σκιώδης στρατός» εργαζομένων σε άλλους τομείς οι οποίοι απολύθηκαν λόγω της κρίσης από τις δουλειές τους, ώστε να βοηθήσουν στα χωράφια. Όμως η μεγαλύτερη γεωργική ένωση της Ευρώπης εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο οι άνθρωποι αυτοί θα ήταν πρόθυμοι ή ικανοί να καλύψουν το κενό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης