Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο κατά οποιασδήποτε απόπειρας αθέμιτου ανταγωνισμού, αλλά δήλωσε έτοιμη να διαπραγματευθεί με το Λονδίνο μία «πολύ φιλόδοξη εμπορική συμφωνία»

«Είμαστε έτοιμοι να προτείνουμε μία πολύ φιλόδοξη εμπορική συμφωνία ως κεντρικό άξονα της σύμπραξής μας» δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ, που παρουσιάζει σήμερα στις Βρυξέλλες τις διαπραγματευτικές θέσεις της ΕΕ για τη μελλοντική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμφωνία αυτή θα έχει στόχο την εξάλειψη δασμών και ποσοστώσεων επί των ανταλλασσόμενων προϊόντων, μία πρόταση που δεν έχει γίνει ποτέ από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς εταίρους της, είπε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Ως προς το επίμαχο θέμα της αλιείας, ο Μισέλ Μπαρνιέ υπενθύμισε ότι είναι ένα ζήτημα ως προς το οποίο υπάρχει ο κίνδυνος της σοβαρότερης ρήξης.

Η μελλοντική συμφωνία ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να εγγυάται «αμοιβαία διαρκή πρόσβαση στις αγορές και τα ύδατα με σταθερές ποσοστώσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διευθέτηση του φακέλου της αλιείας είναι «αδιαχώριστη» από την επίτευξη της εμπορικής συμφωνίας, επανέλαβε ο Μισέλ Μπαρνιέ.

Οι δύο πλευρές έχουν αποφασίσει να καταλήξουν σε συμφωνία για την αλιεία πριν από την 1η Ιουλίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης