Προβληματίζει η πορεία των ελληνικών ομολόγων τις τελευταίες ημέρες, με την επίθεση που πραγματοποιούν οι shorts στο ελληνικό χρηματιστήριο και το θέμα αξιοπιστίας που θέτουν οι εξελίξεις στο θέμα της Folli Follie, να έχει ταρακουνήσει εκ νέου την εμπιστοσύνη των επενδυτών στα ελληνικά assets.

Οι τελευταίες ημέρες επανέφεραν τον όρο του limt down στο μυαλό των επενδυτών που τοποθετούνται στην ελληνική αγορά, αυξάνοντας τόσο την αβεβαιότητα όσο και τη μεταβλητότητα στο Χ.Α. σε μία περίοδο που το κλίμα στις αγορές διεθνώς είναι έτσι και αλλιώς δύσκολο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και οι επενδυτές των κρατικών ομολόγων δεν είναι απαραίτητα και επενδυτές μετοχών και κοιτούν εντελώς διαφορετικούς παράγοντες όταν επενδύουν στις δύο αυτές κατηγορίες assets, ωστόσο, όπως σημειώνουν αναλυτές, το ότι μειώνεται η αξιοπιστία απέναντι στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, στις ελληνικές εταιρίες αλλά και στον έλεγχο αυτών τόσο από τους ελεγκτικούς οίκους όσο και από τις αρχές, δεν μπορεί να μην επηρεάζει και την ψυχολογία στην αγορά ομολόγων, με τους επενδυτές να επιλέγουν να απέχουν όταν βλέπουν ότι η ορατότητα “θολώνει”.

Όπως σημειώνει η Merit, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει αυξηθεί κατά περίπου 20 μονάδες βάσης την τελευταία εβδομάδα, ενώ αποτελούμε την μοναδική χώρα στην Ευρωζώνη της οποίας το κόστος δανεισμού ανέβηκε.

Από τις 30 Απριλίου όπου η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κινούνταν κάτω από το 4% και στο 3,842% έχει σημειώσει άνοδο της τάξης του 8% και διαμορφώνεται σήμερα στο 4,135% και όλα αυτά παρόλο που μεσολάβησε η αναβάθμιση της Ελλάδας από την DBRS καθώς και τα θετικά αποτελέσματα από τα stress tests των τραπεζών, τα οποία και ενισχύουν το διαπραγματευτικό χαρτί της Αθήνας απέναντι στους δανειστές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι χαρακτηριστικό πως ο ο τζίρος στις τρεις πρώτες συνεδριάσεις του Μαΐου ήταν αρκετά ανεβασμένος, έφτασε τα 80 εκατ. ευρώ μεταξύ 2 και 4 Μαΐου, με τις εντολές πώλησης να κυριαρχούν, ενώ χθες ήταν μηδενικός για πρώτη φορά εδώ και 2,5 μήνες με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής.

Η άνοδος της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων και πάλι πάνω από το 4%, εάν συνεχιστεί, θα βάλει ισχυρό φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης για νέα έξοδο στις αγορές το επόμενο διάστημα, η οποία ήλπιζε ότι η ολοκλήρωση των stress tests και το τέλος που θα έβαζαν στα σενάρια νέας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών θα οδηγούσε σε περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης