Τα hedge funds ποντάρουν σε ανατίμηση του δολαρίου, αυξάνοντας τα σχετικά στοιχήματα με τους ταχύτερους ρυθξμούς όλων των εποχών. Την ίδια ώρα ρευστοποιούν τις θέσεις αγοράς (long) για το ευρώ και πάλι με ρυθμούς-ρεκόρ.

Συγκεκριμένα τα τελευταία στοιχεία της Επιτροπής Συναλλαγών Προθεσμιακών Συμβολαίων Εμπορευμάτων (CFTC) αποκαλύπτουν ότι τα hedge funds είχαν καθαρές θέσεις long αξίας 10,4 δισ. δολαρίων την εβδομάδα, που έληξε στις 19 Ιουνίου, όταν την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα εμφάνιζαν καθαρές θέσεις short αξίας 7,1 δισ. δολαρίων στο αμερικανικό νόμισμα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανατροπή θέσεων από τότε που η CFTC άρχισε να συγκεντρώνει τέτοιου είδους στοιχεία, το 1999. Στο ίδιο διάστημα έβαλαν μαχαίρι στις θέσεις long στο ευρώ, στα 36.118 από 52.107 συμβόλαια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η στροφή των κερδοσκοπικών δυνάμεων της αγοράς στο δολάριο έχει συμβάλλει στην ανατίμηση του αμερικανικού νομίσματος σε υψηλά 12 μηνών έναντι ενός «καλαθιού» με τους έξι κορυφαίους ανταγωνιστές του στην αγορά, ενώ εντείνει τις πιέσεις στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του το Reuters, εάν η στάση των hedge funds πηγάζει καθάρα από την απόκλιση στη νομισματική πολιτική της Federal Reserve και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με την πρώτη να προχωρά σε δυναμικές αυξήσεις επιτοκίων και τη δεύτερη να μεταθέτει τις σχετικές αποφάσεις για το φθινόπωρο του 2019, τότε το ευρώ ενδεχομένως να υποτιμηθεί περαιτέρω έναντι του δολαρίου.

Δεν αποκλείεται έτσι να δούμε την ισοτιμία σύντομα κάτω από τα 1,15 δολάρια ανά ευρώ, όπως αναφέρει το πρακτορείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης