Στο κρίσιμο ζήτημα για πολλές τράπεζες του ευρωπαϊκού νότου, τα κόκκινα δάνεια, αναφέρεται εκτενές ρεπορτάζ της Handelsblatt. Πρόκειται, όπως τη χαρακτηρίζει, για μια «κληρονομιά της οικονομικής κρίσης», που εν καιρώ πανδημίας αυξάνει τους τραπεζικούς κινδύνους. Ειδικότερα για την Ελλάδα το ρεπορτάζ αναφέρει:

«Αν και στη Γερμανία το ποσοστό των επισφαλών δανείων (…) ανερχόταν στο 1,3% στο τέλος του δευτέρου τριμήνου, στην Ισπανία ήταν 3%, στην Ιταλία 6% και στην Ελλάδα μάλιστα 30%. Σύμφωνα με μελέτη της Γαλλικής Οικονομικής Σχολής IESEG, ιδιαίτερα οι μεσαίες τράπεζες στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Κύπρο και την Ελλάδα θα πληγούν από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού». Στην κορυφή της λίστας του IESEG «βρίσκονται κυρίως ιταλικές τράπεζες, για παράδειγμα οι Credito Emiliano, Banco BPM, αλλά και η Banca Monte dei Paschi. Οι ερευνητές βλέπουν μεγαλύτερους κινδύνους για την Bankinter και την Banco de Sabadell από την Ισπανία και για την Τράπεζα Πειραιώς και την Eurobank στην Ελλάδα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δημοσίευμα συνεχίζει: «Η ελληνική Alpha Bank προτίθεται να πουλήσει επισφαλή δάνεια ονομαστικής αξίας 10,8 δισ. ευρώ στην επενδυτική εταιρεία Davidson Kemper μέχρι τέλος του έτους. Το χαρτοφυλάκιο, που ονομάζεται Galaxy, περιλαμβάνει περίπου τα μισά μη εξυπηρετούμενα δάνεια της τράπεζας – μεγάλη ανακούφιση. Αλλά πόσο θα διαρκέσει αυτό; Το επόμενο κύμα αθέτησης δανειακών υποχρεώσεων βρίσκεται ήδη εν εξελίξει. Η Ελλάδα βρίσκεται πάλι σε lockdown από τις αρχές Νοεμβρίου. Η πανδημία θα συρρικνώσει το ΑΕΠ κατά 10,5% φέτος (…). Για τις τράπεζες αυτό συνεπάγεται νέους πιστωτικούς κινδύνους (…) H ύφεση από την κρίση του κορωνοϊού έρχεται σε έναν εξαιρετικά ακατάλληλο χρόνο για τις τράπεζες».

Nέο κύμα οφειλετών στην Ελλάδα λόγω πανδημίας;

«Οι τέσσερις συστηματικές τράπεζες της Ελλάδας – Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς – εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τεράστιες αθετήσεις αποπληρωμής δανείων, που έχουν συσσωρευτεί από τον καιρό της ευρωκρίσης. Το 2016 περίπου το μισά χορηγηθέντα δάνεια ήταν μη εξυπηρετούμενα ή διέτρεχαν σοβαρό κίνδυνο αθέτησης. Οι τράπεζες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στη μείωση των πιστωτικών κινδύνων (…) Aλλά αυτά πριν από τον κορωνοϊό». Όπως παρατηρεί σε άλλο σημείο η εφημερίδα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στην πραγματικότητα ο κορωνοϊός θέτει σε κίνδυνο πολλούς οφειλέτες. Τραπεζικοί κύκλοι περίμεναν ήδη από το καλοκαίρι νέες αθετήσεις δανειακών υποχρεώσεων ύψους 5 δις ευρώ ως απόρροια της πανδημίας. Τώρα που η χώρα βρίσκεται στο δεύτερο lockdown, οι τελευταίες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 10 δις”. Η ΗB αναφέρεται επίσης και στις προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών να διαχειριστούν τη νέα κατάσταση με ένα νέο “μορατόριουμ”, που θα ωφελήσει  σχεδόν 40.000 δανειολήπτες. “Αλλά εάν οι οφειλέτες καταφέρουν στη συνέχεια να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, αυτό εξαρτάται  από την πορεία της πανδημίας και της οικονομίας».

Ο αγώνας για τους μαζικούς εμβολιασμούς άρχισε…

Πολλά είναι τα σχόλια στον γερμανικό τύπο για την πρώτη έγκριση εμβολίου για τον κορωνοϊό στη Μεγάλη Βρετανία. Η εφημερίδα Frankfurter Rundschau αναφέρει σχετικά:

«Η Μ. Βρετανία είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη στην Ευρώπη που ενέκρινε ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό, ακόμη και πριν από τις ΗΠΑ (…) O αγώνας για την έναρξη των μαζικών εμβολιασμών ξεκινά (…) Δεν θα έπρεπε να είναι τόσο υπερβολικό, αλλά δίνεται η εντύπωση ότι η όλη ιστορία απαιτούσε υψηλές ταχύτητες – ώστε ακόμη και οι χώρες που δεν ήταν έτοιμες να ένιωθαν πίεση (…) Αλλά αυτό δεν ήταν καλό. Η ταχύτητα δεν πρέπει να λειτουργεί σε βάρος της επιμέλειας που απαιτείται (…) Λίγο πριν ξεκινήσουν τα εμβόλια, πολλά παραμένουν ασαφή».

Aπό την πλευρά της η Süddeutsche Zeitung παρατηρεί:

«Για την έξοδο από την πανδημία δεν υπάρχει εύκολη διαφυγή. Στην τελική φάση πρέπει τα πράγματα να γίνουν, όπως και στην αρχή. Σε αυτή την κρίση μπήκαμε όλοι μαζί, και μαζί θα βγούμε. Δίχως αμφιβολίες, εδώ ή εκεί, μπορεί να υπάρξει λιγότερη ή περισσότερη πίεση για εμβολιασμούς, ειδικά εκεί όπου ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος και εκεί όπου δεν αρκεί η επίκληση στη λογική. Αλλά σε γενικές γραμμές βοηθά μόνο η διαφάνεια και η έξυπνη επικοινωνία, ώστε να πεισθούν οι άνθρωποι για το οφέλη του εμβολιασμού».

«Θυμάται ακόμη κανείς την ευρωκρίση;»

Η αυστριακή εφημερίδα Der Standard σε σχόλιό της εστιάζει στο ζήτημα της σταθερότητας της ευρωζώνης σε σχέση με την πανδημία και σημειώνει: «Θυμάται ακόμη κανείς την ευρωκρίση; Το 2010 η νομισματική ένωση υπέστη μεγάλη συντριβή (…) Δέκα χρόνια μετά την έναρξη της αναταραχής, η ευρωζώνη βρίσκεται εν μέσω της επόμενης μεγάλης κρίσης (…) Σε αντίθεση με τότε, τα κράτη μέλη είναι καλύτερα προετοιμασμένα για ένα σοκ. Αυτό ισχύει κυρίως για το τραπεζικό σύστημα  (…) Και εφόσον κάτι πάει στραβά, εξακολουθεί να υπάρχει ένα ταμείο εξυγίανσης (…) Ένα σημαντικό έλλειμμα είναι το χαμηλό επίπεδο χρηματοδότησής του. Για τον λόγο αυτό η Ευρωζώνη συμφώνησε από το 2022 να μπει στο παιχνίδι και ο ESM. Aυτό σημαίνει επίσης ότι τα κράτη θα έχουν και πάλι ευθύνη για τις τράπεζες, καθώς θα βρίσκονται πίσω από τον ESM».

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης