Ανοδικά κινείται και σήμερα η αγορά των ομολόγων, με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου να υποχωρήσει στο 3,304% από 3,34% χθες. Κέρδη καταγράφει και η τιμή του 5ετούς ομολόγου, με την απόδοσή του να υποχωρήσει σήμερα στο 2,17% από 2,19% χθες.

Υπέρ της πρόωρης εξόφλησης μέρους των δανείων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ τάχθηκε σήμερα ο επικεφαλής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ταμείου Π. Τόμσεν, υποστηρίζοντας ότι η βοήθεια του ΔΝΤ πρέπει να είναι προσωρινή, όταν την χρειάζονται οι χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ), καταγράφηκαν συναλλαγές, ύψους 39 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 34 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα παρατηρήθηκε στο 10ετές ομόλογο με 10 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 3,31% από 3,34% που έκλεισε χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,046% να περιοριστεί στο 3,26% από 3,35% χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος, ενισχύεται το ευρώ, με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1315 δολ. από το επίπεδο των 1,1252 δολ. που άνοιξε η αγορά. Το δολάριο δεν ευνοήθηκε σημαντικά από τις χθεσινές ανακοινώσεις μακροοικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ. Oι εβδομαδιαίες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν σε χαμηλό (196.000) από το 1969 και παρόμοια ήταν η εικόνα του μέσου όρου τεσσάρων εβδομάδων (207.000). Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ, ανέφερε ότι η μεγαλύτερη της αναμενόμενης επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη και η χαμηλότερη ανάπτυξη στην Κίνα έχουν επιβαρύνει την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας, συμβάλλοντας στην απόφαση για παύση αύξησης επιτοκίου αναφοράς της Fed, ώστε να επανεξεταστεί η εξέλιξη των οικονομικών στοιχείων.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,115%. Στη διάρκεια των εννέα μηνών, διαμορφώθηκε στο -0,197%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,228%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,312% και, τέλος, στο μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,367%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1321 δολάρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης