Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) θα προσπαθήσει να συγκρατήσει ένα πιθανό ράλι στη τιμή του πετρελαίου πάνω από τα 70 δολάρια ανά βαρέλι, για να μετριάσει τον αντίκτυπο στη παγκόσμια οικονομία και στην παραγωγή των ανταγωνιστών, εκτιμά η Goldman Sachs.

Η αυξανόμενη ζήτηση, οι περικοπές στην παραγωγή από τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ καθώς επίσης και το πολιτικό ρίσκο γύρω από την προσφορά οδήγησαν την τιμή του πετρελαίου στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας τριετίας και πάνω από τα 69 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εάν η τιμή του πετρελαίου συνεχίσει την ανοδική της πορεία, ο ΟΠΕΚ θα έρθει αντιμέτωπος με ανεπιθύμητες εξελίξεις, όπως η αύξηση των επενδύσεων από ανταγωνιστές, συμπεριλαμβανομένων των παραγωγών σχιστολιθικού αερίου/πετρελαίου στις ΗΠΑ ή οι παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών για τον μετριασμό του πληθωρισμού.

«Τα μέλη του ΟΠΕΚ δεν θέλουν μια τέτοια εξέλιξη», δήλωσε ο Jeff Currie, επικεφαλής ερευνών του τομέα εμπορευμάτων της Goldman Sachs σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg από την Φρανκφούρτη.

Στα τέλη του 2016 τα μέλη του ΟΠΕΚ συμμάχησαν με τη Ρωσία για τη συντονισμένη μείωση της παραγωγής του πετρελαίου προκειμένου να δώσουν τέλος στην υπερπροσφορά που ασκούσε πιέσεις στις τιμές και έπληττε τις οικονομίες τους. Η συμμαχία συμφώνησε να διατηρήσεις τις περικοπές έως τέλη του έτους ούτως ώστε να εξαλείψει το πλεόνασμα της προσφοράς πετρελαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχουν ενδείξεις πως το καρτέλ αισθάνεται άβολα με τις συνέπειες της αύξησης των τιμών πετρελαίου. Χαρακτηριστικά ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν δήλωσε χθες, πως ο ΟΠΕΚ δεν επιθυμεί οι τιμές του πετρελαίου να αυξηθούν πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι καθώς «αυτή η αύξηση, πιθανότατα θα οδηγήσει σε ανάπτυξη της παραγωγής των ΗΠΑ από σχιστόλιθο».
Παρόμοια θέση έχουν διατυπώσει οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες της Νιγηρίας και του Ιράκ.

Πάντως, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία εύλογα αισθάνονται την “καυτή ανάσα” των ΗΠΑ, με την αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας να προβλέπει ότι η παραγωγή τους θα αγγίξει τα 11 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως τα τέλη του 2019 φέρνοντάς τες σε θέση διεκδίκησης του τίτλου του μεγαλύτερου πετρελαιοπαραγωγού στον κόσμο.

«Η Goldman Sachs βλέπει ευκαιρίες για τους επενδυτές από την έλλειψη ευθυγράμμισης μεταξύ των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων τιμών. Οι “spot” τιμές ευνοούνται στη σημερινή συγκυρία από τις καλύτερες οικονομικές συνθήκες που υπάρχουν στην αγορά από την έναρξη της άνθισης στις τιμές των εμπορευμάτων το 2004, ενώ τα συμβόλαια πετρελαίου επηρεάζονται αρνητικά από την προοπτική αύξησης της παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ”, υπογραμμίζει ο Currie.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης