H Goldman Sachs προχωρά στην αναθεώρηση των προβλέψεών της για τις παγκόσμιες συναλλαγματικές ισοτιμίες ώστε να ληφθεί υπόψη η περαιτέρω σημαντική αποδυνάμωση του δολαρίου, την οποία αναμένει η αμερικάνικη τράπεζα για το επόμενο διάστημα.

Όπως σημειώνει, η συγχρονισμένη ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης θα οδηγήσει σε ένα υποτονικό δολάριο ΗΠΑ φέτος, με την αποδυνάμωσή του έναντι όλων των σημαντικών ισοτιμιών καθώς και cross rates.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, η βουτιά του δολαρίου από τα μέσα Δεκεμβρίου ήταν πιο έντονη από όσο αναμενόταν, και πολλές τιμές spot πλησιάζουν ή έχουν ξεπεράσει τις προβλέψεις 12μήνου της αμερικάνικης τράπεζας.

Όπως εξηγεί η Goldman Sachs, η λογική πίσω από την ευρεία αδυναμία του δολαρίου ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει: πολλοί επενδυτές παραμένουν long στο αμερικάνικο νόμισμα σε μία περίοδο όπου τα βασικά μακροοικονομικά στοιχεία έχουν αρχίσει να ευνοούν άλλα νομίσματα – λόγω της έκθεσής τους στις αυξανόμενες τιμές των βασικών εμπορευμάτων (π.χ. πέσο, ρούβλι, νορβηγική κορόνα), λόγω της επιτάχυνσης του παγκόσμιου εμπορίου (π.χ. γουόν Νοτίου Κορέας, ρουπία Ινδονησίας, ινδική ρουπία) και / ή λόγω των προοπτικών σύγκλισης της νομισματικής πολιτικής (π.χ. Δολάριο Καναδά, δολάριο Ν. Ζηλανδίας, κορόνα Σουηδίας, δολάριο Αυστραλίας και ευρώ).

Αν και το δολάριο είναι απίθανο να βυθιστεί τόσο γρήγορα όσο είδαμε τον Ιανουάριο, η G.S. συνεχίζει να αναμένει συνέχιση της τάσης υποτίμησης και έτσι υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για το αμερικάνικο νόμισμα. Πιο αναλυτικά, βλέπει την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στο 1,30 έως το τέλος του τρέχοντος έτους, στο 1,35 το 2019 και στο 1,40 το 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως τονίζει το ευρώ θα υπεραποδώσει έναντι των νομισμάτων του G4. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες το δολάριο υποχώρησε κατά 1,3% έναντι του ευρώ και κατά 1,7% και 2,0% έναντι του γεν και τις στερλίνας αντίστοιχα. Κατά τους προσεχείς μήνες το κοινό νόμισμα θα σημειώσει έντονη ανατίμηση έναντι αυτών των νομισμάτων καθώς η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη παραμένει πολύ υγιής, η ΕΚΤ έχει απομακρύνει την προσοχή της από τη νομισματική χαλάρωση και επικεντρώνεται στην τελειοποίηση της στρατηγικής εξόδου από αυτήν και οι διαχειριστές αποθεματικών συναλλαγματικών ισοτιμιών έχουν πολλά περιθώρια να αυξήσουν τις θέσεις τους στο ευρώ.

Αντίθετα, η G.S. αναμένει ότι η BoJ θα παραμείνει σε αναμονή το 2018 και πιστεύει ότι οι Ιάπωνες επενδυτές θα επιδιώξουν και πάλι να αναζητήσουν αποδόσεις στο εξωτερικό και όχι στα assets της Ιαπωνίας και έτσι συστήνει long θέσεις στην ισοτιμία ευρώ/γεν.

Όπως έδειξαν οι ειδήσεις των τελευταίων ημερών, οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν μία ανώμαλη πορεία προς μια ενδεχόμενη συμφωνία μετάβασης στο Brexit μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των εταίρων του στην ΕΕ. Έτσι η G.S. συνεχίζει να προβλέπει ότι η ισοτιμία ευρώ, στερλίνας θα ξεπεράσει το 0,90 φέτος, λόγω της πολιτικής αστάθειας και των χαμηλών επιδόσεων της βρετανικής οικονομίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης