Την ανάγκη να υπάρξει μία “πολύ σημαντική αύξηση” στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζει σε συνεντεύξεις του τη Δευτέρα στις αυστριακές εφημερίδες Salzburger Nachrichten και Oberoesterreichische Nachrichten ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επισημαίνοντας πως όλες οι έως τώρα προτάσεις, συμπεριλαμβανομένης εκείνης του 2018, της δικής του Επιτροπής, “δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού”.

Η δική του Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει ένα πλαίσιο 1,13% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος, που όπως παρατηρεί, “αυτό ήταν ένα ελάχιστο, και σίγουρα τώρα δεν είναι αρκετό”, καθώς στα ήδη υπάρχοντα καθήκοντα προστίθενται νέα για έρευνα, πρόσφυγες, το πρόγραμμα υποτροφιών Erasmus και τώρα η χρηματοδότηση των συνεπειών της κρίσης .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς για την έως τώρα απαίτηση για λιτότητα που προβάλλουν οι καθαρά συνεισφέροντες στον προϋπολογισμό, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναφέρει χαρακτηριστικά : “πρέπει να μιλήσουμε με τις χώρες που επιμένουν στο όριο του ένα τοις εκατό”.

Εξάλλου, όπως προσθέτει, χρειάζεται να υπάρξει μια γρήγορη απόφαση για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., διότι διαφορετικά τα προγράμματα της Ε.Ε. δεν θα είναι πλέον διαθέσιμα από τον Ιανουάριο του 2021.

Ο ίδιος υποστηρίζει το γεγονός ότι η Ε.Ε. συνεχίζει να εργάζεται για την ιδέα ενός ταμείου ανασυγκρότησης, σημειώνοντας πως “δεν πρόκειται για κοινοτικοποίηση παλαιών χρεών, αλλά για μερική κοινοτικοποίηση νέων χρεών που προκαλούνται από την πανδημία. Η αύξηση του χρέους θα είναι χρονικά περιορισμένη και στοχευμένη”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως, όπως σημειώνει, είναι εναντίον του να παρουσιάζεται σαν να είναι βραχυπρόθεσμα μία απάντηση στην οικονομική στενότητα που εμφανίζεται τώρα σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. “Χρειάζονται πολλοί μήνες για να δημιουργηθούν τα εργαλεία”, αναφέρει.

Το έως τώρα πακέτο διάσωσης σε σχέση με τον κορωνοϊό, των υπουργών Οικονομικών του ευρώ, ύψους 540 δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι σοβαρό, αλλά δεν θα είναι αρκετό, τονίζει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, χωρίς να κρύβει την απογοήτευσή του από την απάντηση της Ε.Ε. στην κρίση.

“Είμαι απογοητευμένος με τη συνολική ευρωπαϊκή επίδοση των προηγούμενων εβδομάδων, γιατί στην αρχή της κρίσης είχε αποδειχθεί, ότι η αλληλεγγύη στην Ευρώπη δεν είναι ένα αυθόρμητο αντανακλαστικό, αλλά πρέπει να οργανωθεί. Αντιθέτως, η επιστροφή στο εθνικό πλαίσιο αναφοράς είναι η πρώτη χειρονομία στην οποία έχουν προβεί οι κυβερνήσεις “, παρατηρεί.

Όμως, ο ίδιος δεν πιστεύει ότι η Ε.Ε. θα διαλυθεί εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού, δηλώνει ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στις συνεντεύξεις του στις αυστριακές εφημερίδες Salzburger Nachrichten και Oberoesterreichische Nachrichten.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης