Στο 1,02 ευρώ το λίτρο θα διαμορφωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κατά την έναρξη της περιόδου διάθεσής του στην αγορά, την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τους ειδικούς. 

Η τιμή προκύπτει από τα τωρινά δεδομένα των διεθνών τιμών και της ισοτιμίας δολαρίου / ευρώ και συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά είναι χαμηλότερη. Η τιμή του πετρελαίου τον Οκτώβριο του 2018 είχε κινηθεί στα 1,145 ευρώ, ενώ τον μήνα Απρίλιο, στη λήξη της περιόδου διάθεσης, είχε διαμορφωθεί στα 1,079 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας (ΣΕΕΠΕ), Γιάννης Αληγιζάκης, μιλώντας τη Δευτέρα σε εκδήλωση του Συνδέσμου, είπε ότι η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης στα χρόνια της κρίσης μειώθηκε κατά 70 %. Σημείωσε ότι η καλύτερη λύση θα ήταν να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο προϊόν, έως ότου όμως δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για αυτό, πρότεινε τη διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης σε όλες τις οικογένειες με εισόδημα έως 50.000 ευρώ τον χρόνο, χωρίς άλλες προϋποθέσεις.

Ο ΣΕΕΠΕ επανέλαβε την κριτική για καθυστερήσεις στον έλεγχο της παραβατικότητας στην αγορά καυσίμων. Το σύστημα ελέγχου εισροών – εκροών δεν έχει ακόμη εγκατασταθεί σε όλα τα στάδια διακίνησης και δεν μπορεί να γίνει διασταύρωση της ορθότητας των στοιχείων της προμηθεύτριας εταιρείας με αυτά που οι πρατηριούχοι καταχωρούν στο σύστημα. «Το Δημόσιο χάνει πολλά χρήματα, ο καταναλωτής εξαπατάται. Είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε με την ΑΑΔΕ, ακόμη και να συγχρηματοδοτήσουμε αν χρειαστεί, προκειμένου το σύστημα εισροών – εκροών να εφαρμοστεί πλήρως το συντομότερο» επεσήμανε ο κ. Αληγιζάκης.

Στις προτάσεις του ΣΕΕΠΕ περιλαμβάνεται ακόμη η επέκταση του μεταφορικού ισοδύναμου σε όλα τα νησιά και στο πετρέλαιο θέρμανσης (τώρα επιδοτείται το πετρέλαιο κίνησης και η απλή αμόλυβδη), καθώς και η ταχύτερη καταβολή της επιδότησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης