Για πρώτη φορά στην ιστορία αρνητική απόδοση για το ελληνικό 5ετές ομόλογο

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021, 17:10
Για πρώτη φορά στην ιστορία αρνητική απόδοση για το ελληνικό 5ετές ομόλογο

Το 5ετές κρατικό ομόλογο της Ελλάδας πέρασε για πρώτη φορά σε αρνητική απόδοση τη Δευτέρα, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητο τον ρυθμό αγοράς χρεογράφων εκ μέρους της, η οποία οδήγησε σε ράλι τα ομόλογα των χωρών της Ευρωζώνης με τα πιο επισφαλή επίπεδα χρέους.

Το γεγονός σημαίνει πρακτικά ότι οι επενδυτές είναι έτοιμοι να πληρώνουν χρήματα στην Αθήνα αντί να κερδίζουν από αυτήν για να την δανείζουν για πέντε έτη,  παρά το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας εκτινάχθηκε άνω του 200% του ΑΕΠ εν μέσω της πανδημίας.

Πλέον η Ιταλία είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης της οποίας το πενταετές ομόλογο παρέχει θετική απόδοση, σημειώνουν οι Financial Times, οι οποίοι κάνουν λόγο για "εκπλητικό comeback" της Ελλάδας, μετά τη σκληρή κρίση χρέους που βίωσε στις αρχές της περασμένης δεκαετίας.

Οι επενδυτές είναι μάλλον απίθανο να ποντάρουν ενάντια στο ελληνικό ή ιταλικό χρέος, καθώς η αγορά κινείται προς τη γνωστή θερινή ραστώνη, συμπληρώνουν αναλυτές, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021, 17:10