Με ιδιαίτερα «στενά» εισοδηματικά κριτήρια θα είναι το σχέδιο στήριξης των δανειοληπτών που επεξεργάζεται η κυβέρνηση με βάση τις προτάσεις των τραπεζών.

Οι εκπρόσωποι των τραπεζών ανάλυσαν τις προτάσεις τους στον ΥΠΟΙΚ Χρ. Σταϊκούρα σε σχετική συνάντηση, που ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνουν δηλώσεις. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών έσπευσε να τονίσει ότι ο ίδιος είναι «ικανοποιημένος στο βαθμό που οι τράπεζες έφτασαν στα όρια τους» Και πρόσθεσε ότι είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά ακόμα υπάρχει δρόμος…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανέφερε ακόμη ότι με το προωθούμενο σχέδιο «σώζουμε κάποιους», επισημαίνονται ότι είναι λύση για αρκετούς δανειολήπτες «περίπου 30.000».

Και ανέφερε ότι συνεχίζει να πιέζει ώστε οι τραπεζίτες να γίνουν «εμπροσθοβαρώς πιο ενεργοί».

Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε τέλος, ότι στις αρχές της επόμενης χρονιάς θα γίνει η επόμενη συνάντηση ενώ σημείωσε ότι επίδομα 600 ευρώ θα πάρουν μόνο οι ένστολοι αστυνομικοί και στελέχη του λιμενικού σώματος ενώ τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων θα λάβουν επιδόματα εκτός έδρας και νυχτερινά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρόταση των τραπεζών έχει υποβληθεί και στον Μηχανισμό Σταθερότητας από τον οποίο έλαβε και το «πράσινο φως» για την υποβολή της στην ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες περιλαμβάνει αύξηση των επιτοκίων για τις καταθέσεις, μείωση των προμηθειών για σειρά από τραπεζικές πράξεις και εργασίες αλλά και την επιδότηση του επιτοκίου των δανείων ώστε να συγκρατηθεί η αύξηση των δόσεων για τους ευάλωτους τουλάχιστον δανειολήπτες.

Θέμα χρόνου λοιπόν, οι ανακοινώσεις από τις τράπεζες, ενώ τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι τα εξής:

  •     30.000 δάνεια, ενήμερα με υποθήκη πρώτης κατοικίας κι αυτά που έχουν τιτλοποιηθεί στα funds
  •     καθώς και δάνεια που έχουν τιτλοποιηθε, δηλαδή έχουν πουληθεί σε funds

Τα εισοδηματικά κριτήρια :

  •     Από 7.000 € έως 21.000 € (ανάλογα με το αριθμό των προστατευόμενων μελών),  με κάλυψη κατά  50% της επιβάρυνσης λόγω αύξησης επιτοκίου και διάρκεια 12 μήνες
  •     Πώς θα γίνει:Θα δημιουργηθεί ένας “κουμπαράς”, συνολικού ύψους έως 20 εκατ. ευρώ το οποίο θα μοιραστεί στις τράπεζες. Δεν θα υπάρχει κρατική συμμετοχή.

    Για το σχέδιο έχει ενημερωθεί ο SSM χωρίς να έχει εκφράσει αρνητική γνώμη.
    Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν με το νέο χρόνο.Σχετικά με τα επιτόκια και τις προμήθειες αναμένονται ανακοινώσεις σταδιακά το επόμενο 3-4μηνο με έμφαση στην αύξηση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις αλλά και στις προμήθειες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης