Για αλλαγή του τιμοκαταλόγου της εν μέσω κρίσης κατηγορούν την ACS οι εκδότες του χώρου του βιβλίου, συμπληρώνοντας ότι για το θέμα έχουν απευθυνθεί στον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της, η Σύμπραξη Ελλήνων Εκδοτών Βιβλίου σημειώνει: “Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού και των πρωτοφανών συνθηκών που διανύουμε, την ώρα που άτομα, επιχειρήσεις, οργανώσεις και κυβερνήσεις συμπράττουν για να ξεπεραστεί όσο το δυνατόν ανώδυνα η κρίση και οι επιπτώσεις της, μία συγκεκριμένη εταιρεία βλέπει την παρούσα συγκυρία ως ευκαιρία να κερδοσκοπήσει και να στερήσει από το κοινωνικό σύνολο το βασικό μέσο απασχόλησης, διασκέδασης, μόρφωσης, ενημέρωσης: το βιβλίο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εταιρεία ταχυμεταφορών ACS – κάνοντας πράξη το ρητό «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται» – προχώρησε σε αιφνιδιαστική αλλαγή του τιμοκαταλόγου της με επιπλέον επιβάρυνση (αύξηση covid-19) κατά 22,5% από την 1η Απριλίου, (αγνοώντας προσφορές που έχει προτείνει, ακόμη και συμφωνίες σε ισχύ).

Με τα βιβλιοπωλεία και τις βιβλιοθήκες κλειστές και χιλιάδες συμπολίτες μας να καταφεύγουν στις ηλεκτρονικές παραγγελίες και τις παραδόσεις βιβλίων κατ’ οίκον, η αναίτια και αιφνιδιαστική αυτή αύξηση της ACS έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις:

-επιβαρύνει ειδικότερα τα πανεπιστημιακά συγγράμματα που σε επικείμενη συμφωνία με το υπουργείο Παιδείας θα διακινηθούν κατ’ οίκον στους φοιτητές, με τους εκδότες να επωμίζονται εξ ολοκλήρου το κόστος της αποστολής ώστε να διασφαλιστεί η αποφυγή έκθεσης των φοιτητών σε σημεία συνωστισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την απόφαση της εταιρείας ταχυμεταφορών ACS, αδυνατούν οι εκδότες να υποστηρίξουν οικονομικά το ήδη κοστοβόρο εγχείρημα, με κίνδυνο να μην μπορέσει να εκκινήσει η διαδικασία διανομής προς τους φοιτητές.
-υποχρεώνει το κοινό σε λιγότερες παραγγελίες βιβλίων (που έχουν αναχθεί σε είδος πρώτης ανάγκης)
-επιβαρύνει υπέρογκα τα βιβλιοπωλεία και τους εκδότες

Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε μέσω των επαφών μας με την Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών (FEP) ότι σε καμία χώρα δεν έχει εφαρμοστεί παρόμοια τακτική από καμία εταιρεία ή οργανισμό. Την ώρα που προτάσσεται η “ατομική ευθύνη”, η δε έννοια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης αποκτά ουσιαστικό νόημα, η ACS επιλέγει την κερδοσκοπία, πλήττοντας κάθε έννοια επιχειρηματικής ηθικής.

Οι Σύλλογοι Εκδοτών καταγγέλλουμε δημόσια την ACS και ενημερώσαμε σχετικά τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Σπυρίδωνα-Άδωνι Γεωργιάδη”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης