Πτώση κατέγραψε τον Νοέμβριο ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία, που καταρτίζει το ινστιτούτο Ifo, σε μια ένδειξη ότι τα υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων εμφανίζονται λιγότερο αισιόδοξα για τις προοπτικές ανάπτυξης της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος του Ifo υποχώρησε για τρίτο συνεχή μήνα στις 102,0 μονάδες. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 102,3 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το κλίμα μεταξύ των γερμανικών επιχειρήσεων εξασθένησε περαιτέρω αυτόν τον μήνα» δήλωσε ο επικεφαλής του Ifo Κλέμενς Φιστ.

«Οι εταιρείες αναθεώρησαν πτωτικά την αξιολόγησή τους για την τρέχουσα επιχειρηματική κατάσταση, αν και από ένα υψηλό επίπεδο. Επιδεινώθηκαν και οι επιχειρηματικές τους προσδοκίες» πρόσθεσε.

Ο οικονομολόγος του ινστιτούτου Κλάους Βολράμπε δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η γερμανική οικονομία επιβραδύνεται, καθώς η επερχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. και οι εμπορικές διαμάχες προκαλούν αβεβαιότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης