Οι γερμανικές πωλήσεις λιανικής υποχώρησαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Δεκέμβριο καθώς η απόφαση για πιο αυστηρά μέτρα lockdown συρρίκνωσε τις καταναλωτικές δαπάνες στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης στο τέλος του έτους.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων αποφάσισαν να κλείσουν τα περισσότερα καταστήματα και υπηρεσίες από τα μέσα Δεκεμβρίου μετά από το μερικό lockdown για μπαρ, εστιατόρια, και χώρους ψυχαγωγίας, που εισήχθη στις αρχές Νοεμβρίου, το οποίο απέτυχε να μειώσει τον αριθμό των κρουσμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις λιανικής μειώθηκαν κατά 9,6% σε μηνιαία βάση μετά από την πτωτικά αναθεωρημένη άνοδο του 1,1% τον Νοέμβριο.

Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση 2,6% και τα στοιχεία σηματοδοτούν τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το 1994 που ξεκίνησε η καταγραφή στοιχείων.

Τα περιοριστικά μέτρα άφησαν μεγάλες πληγές τον Δεκέμβριο. Σε σχέση με τον Νοέμβριο, οι πωλήσεις υποχώρησαν σε ανησυχητικό βαθμό, αναφέρει αναλυτής της VP Bank.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις αυξήθηκαν 1,5%, έναντι της πτωτικά αναθεωρημένης αύξησης κατά 5% τον Νοέμβριο.

Για το 2020 συνολικά, οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν 3,9% σε ετήσια βάση έναντι εκτιμήσεων για αύξηση 4,1%, αλλά και πάλι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση που έχει καταγραφεί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης