Μια κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης που θα περιλαμβάνει τις ΗΠΑ θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη ύφεση στη Γερμανία και την Ευρώπη, σύμφωνα με τα κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας.

Σύμφωνα με τα ινστιτούτα, η απειλή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα κοστίσει θέσεις εργασίας και θα πλήξει την παραγωγικότητα και την ευημερία στη Γερμανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αντίποινα από την ΕΕ πιθανόν θα διευκολύνουν την οικονομική επιβράδυνση στην ΕΕ και να προκαλέσουν σοβαρή ύφεση στις ΗΠΑ», ανέφεραν τα ινστιτούτα σε έκθεσή τους, που δόθηκε επίσημα σήμερα στη δημοσιότητα, ενώ κάποια τμήματά της είχαν ήδη παρουσιαστεί χθες από το Reuters.

Η ΕΕ έχει πει ότι θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο εάν ο Τραμπ επιβάλει περαιτέρω δασμούς στα αυτοκίνητα ενώ οι δύο πλευρές συζητούν πώς μπορούν περιορίσουν τα εμπόδια στο εμπόριο.

Σημαντικοί και μεγάλης έκτασης περαιτέρω δασμοί από την Ουάσινγκτον «πιθανόν θα πυροδοτήσουν μια σοβαρή ύφεση στη Γερμανία και την Ευρώπη», αναφέρεται στην έκθεση, χωρίς όμως να προσδιορίζεται το χρονοδιάγραμμα για ένα τέτοιο σενάριο. Τα ινστιτούτα αναθεώρησαν πτωτικά την πρόβλεψή τους για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ του 2018 στο 1,7% από το 2,2%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Τρίτη, η ένωση βιομηχανιών BDI αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη το 2018 στο 2,0% από το 2,25%, επικαλούμενη την ασθενέστερη ζήτηση για γερμανικές εξαγωγές λόγω της αμερικανικής εμπορικής πολιτικής του Brexit, καθώς και της απειλής στην οικονομία από την ξενοφοβία στο εσωτερικό της χώρας.

Η Γερμανία, όπου μία στις τρεις θέσεις εργασίας εξαρτάται από τις εξαγωγές, θα πληγεί σοβαρά από τους όποιους αμερικανικούς δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων δεδομένου του μεγάλου μεγέθους της αυτοκινητοβιομηχανίας της. Οι εντάσεις της κλιμακώθηκαν τον περασμένο μήνα αφού ο Τραμπ απέρριψε την προσφορά της ΕΕ να καταργήσει τους δασμούς στα αυτοκίνητα.

Τα ινστιτούτα επικαλέστηκαν επίσης τις κρίσεις με τα εθνικά νομίσματα στην Τουρκία και την Αργεντινή και την πιθανότητα η Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς μια συμφωνία ως οικονομικές απειλές για τη Γερμανία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης