Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει με ειδικά κριτήρια την κατάχρηση ή την λανθασμένη διοχέτευση της κρατικής βοήθειας για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού. Το υπουργείο Οικονομικών συνέταξε ήδη έναν «κατάλογο με τα κριτήρια ελέγχου», γράφει η «Handelsblatt».

Μεταξύ άλλων, πρέπει να διασφαλιστεί ότι μόνο επιχειρήσεις που έχουν αντιμετωπίσει πράγματι δυσκολίες λόγω της πανδημίας θα λαμβάνουν κονδύλια από τα 600 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία θα διατίθενται από το γερμανικό Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (WSF) . Επίσης, οι επιχειρήσεις που είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας πριν από τον Covid-19 δεν θα λαμβάνουν την κρατική ενίσχυση διάσωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρώτα απ ‘όλα, θα πρέπει να ελεγχθεί εάν μια επιχείρηση που υποβάλλει αίτηση για βοήθεια στο WSF έχει «άλλες διαθέσιμες επιλογές χρηματοδότησης» και εάν λαμβάνεται υπόψη στην απόφαση η «αρχή της κατά το δυνατόν πιο φειδωλής και οικονομικά αποδοτικότερης χρήσης των κεφαλαίων του WSF». Θα πρέπει δε περαιτέρω να λαμβάνεται υπόψη «η σημασία της επιχείρησης για την οικονομία της Γερμανίας».

Κατά βάσιν, το WSF μπορεί να βοηθήσει με δύο τρόπους: μπορεί να εγγυηθεί δάνεια και μπορεί να αποκτήσει μετοχές της εταιρείας προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθούν οι εν λόγω επιχειρήσεις.

Η βοήθεια του WSF, όπως την συγκεκριμενοποιεί ο κατάλογος των κριτηρίων, είναι κατάλληλη μόνο για επιχειρήσεις οι οποίες πληρούν δύο από τα ακόλουθα τρία κριτήρια:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

A. Πρέπει να έχουν αποδεδειγμένα συνολικά περιουσιακά στοιχεία άνω των 43 εκατομμυρίων ευρώ.

Β. Πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει πωλήσεις άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Γ. Πρέπει να απασχολούσαν περισσότερα από 249 άτομα κατά μέσο όρο κάθε χρόνο στο παρελθόν.

Εξαιρέσεις θα μπορούν να ισχύουν για επιχειρήσεις που αποτελούν μέρος κρίσιμης υποδομής ή να διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο σε ολόκληρη την αλυσίδα προστιθέμενης αξίας, όπως ορισμένοι προμηθευτές στην κατασκευή αεροσκαφών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, επί του παρόντος υπάρχουν περίπου 50 «εκδηλώσεις ενδιαφέροντος» στο WSF.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης