Η οικονομική δραστηριότητα στη Γαλλία είναι μειωμένη κατά 12% από τα φυσιολογικά της επίπεδα αυτόν τον μήνα μετά την επιβολή καραντίνας για δεύτερη φορά φέτος στη χώρα για την ανάσχεση της διασποράς του κορωνοϊού, ανακοίνωσε σήμερα η κεντρική τράπεζα της Γαλλίας.

Η γαλλική κυβέρνηση επέβαλε το νέο lockdown στις 30 Οκτωβρίου για να αντιμετωπίσει την έξαρση νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού, αν και οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν αυτή τη φορά είναι ηπιότεροι από αυτούς που είχαν εφαρμοστεί στην πρώτη καραντίνα στη χώρα, καθώς έχουν ως στόχο να περιοριστεί ο αντίκτυπος στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Τράπεζα της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 12% από τα φυσιολογικά επίπεδά της αυτόν τον μήνα λόγω του νέου lockdown, σημειώνοντας ότι το ποσοστό αυτό είναι χειρότερο από το 4% που είχε μειωθεί τον Οκτώβριο, αλλά είναι πολύ καλύτερο από το 31% το οποίο είχε καταγραφεί τον Απρίλιο κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας, η οποία ήταν μια από τις πιο αυστηρές στην Ευρώπη.

«Πριν από το δεύτερο κύμα πιστεύαμε ότι θα είχαμε μια ύφεση λίγο χαμηλότερη του 9%, τώρα περιμένουμε ότι για όλο το 2020 θα βρισκόμαστε ανάμεσα στο -9 και -10%» δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό στον ραδιοσταθμό RTL.

Για να υπολογίσει τον αντίκτυπο του νέου lockdown στη γαλλική οικονομία, η κεντρική τράπεζα στηρίχθηκε στη μηνιαία έρευνα μεταξύ 8.500 επικεφαλής επιχειρήσεων, η οποία έγινε αυτή τη φορά μεταξύ της 28ης Οκτωβρίου και της 4ης Νοεμβρίου, με το 90% των απαντήσεων να έχουν δοθεί μετά την έναρξη του δεύτερου lockdown.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μεγαλύτερο πλήγμα αναμένεται να δεχθούν οι υπηρεσίες που απαιτούν άμεση επαφή με τους πελάτες, με τη δραστηριότητα να μειώνεται κατά 40% στους τομείς της χονδρικής, της λιανικής, των μεταφορών, των ξενοδοχείων και των εστιατορίων.

Στο μεταξύ οι επιχειρήσεις του τομέα μεταποίησης αναμένεται να λειτουργήσουν έχοντας απώλεια μόνον 7% της φυσιολογικής τους δραστηριότητας και του τομέα κατασκευών 8%, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα.

Η έρευνα αυτή επιβεβαιώνει την εικόνα που σκιαγραφείται από τότε που επιβλήθηκε το νέο lockdown με δεδομένα που εκδίδονται με πολύ μεγάλη συχνότητα και εκτείνονται από την κυκλοφοριακή συμφόρηση ως τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ δείχνουν ότι η οικονομία πηγαίνει καλύτερα απ’ ό,τι την πρώτη φορά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης