Στις νέες δυνατότητες που παρέχει η ψηφιακή τεχνολογία στις οικονομικές συναλλαγές (ταυτοποίηση του καταναλωτή, έγκριση πληρωμής, ευκολία συναλλαγής, ασφάλεια, πρόσβαση στο ιστορικό των συναλλαγών) αναφέρθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Σημείωσε, δε, ότι η τεχνολογία του blockchain μπορεί να επιφέρει σημαντική μείωση του κόστους των συναλλαγών, αφού δεν θα απαιτείται πλέον η ύπαρξη των ενδιάμεσων που υφίστανται σήμερα στις συναλλαγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, επεσήμανε ότι χρειάζεται ψηφιακός εγγραμματισμός όχι μόνο των καταναλωτών αλλά και των στελεχών των τραπεζών και της Κεντρικής Τράπεζας και λήψη μέτρων για να μειωθεί η διαδικτυακή απάτη (που δεν αφορά μόνο στις οικονομικές συναλλαγές αλλά και στις ψευδείς ειδήσεις – fake news).

Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε αρνητική εξέλιξη τα κρυπτονομίσματα (διαχωρίζοντάς τα από την τεχνολογία του blockchain που χρησιμοποιούν, η οποία, όπως είπε, είναι πολλαπλά χρήσιμη) και προειδοποίησε ότι οι τράπεζες πρέπει να προετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν την πρόκληση και τον ανταγωνισμό διεθνών κολοσσών, όπως η Google και η Amazon, που ετοιμάζονται να εκδώσουν νομίσματα.

Συνέστησε «να τελειώνουμε με την ιστορία των κόκκινων δανείων ώστε οι τράπεζες να κοιτάξουν το μέλλον αντί για το παρελθόν», ενώ για τα όρια στις συναλλαγές με μετρητά εκτίμησε ότι θα βρεθεί μια ισορροπία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης