«Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για μοίρασμα παροχών», ξεκαθάρισε την Πέμπτη, με δηλώσεις του στους Financial Times, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.

Σημείωσε δε ότι τα στοιχεία της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού το α’ τρίμηνο του έτους δείχνουν μείωση των φορολογικών εσόδων κατά 0,5% του ΑΕΠ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος προέβλεψε ότι η τάση μείωσης των εσόδων θα συνεχιστεί όσο πλησιάζουμε προς τις γενικές βουλευτικές εκλογές, που με βάση τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, προγραμματίζονται για τον Οκτώβριο.

«Δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό η κυβέρνηση να καταφέρει να συλλέξει φόρους με τον ίδιο ρυθμό που το έπραττε πέρσι, ενώ θα έχει επίσης να καλύψει έναν μεγάλο αριθμό εκκρεμών συντάξεων από την προηγούμενη περίοδο», ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι οι προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης δημιουργούν κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού σε σχέση με τους συμφωνημένους μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών στόχους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, το κόστος του επιδόματος που η κυβέρνηση βάφτισε “13η σύνταξη”, καθώς και της μείωσης του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα, θα κινηθεί περί το 1 δισ. ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης