Τις μεγάλες ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα στους Κίνα, αλλά και σε άλλους ξένους επενδυτές, δηλώνει ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, στο κινεζικό πρακτορείο China News Service.

Ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών σημειώνει τη στενή συνεργασία των δύο χωρών με το λιμάνι του Πειραιά, το μεγαλύτερο της Ελλάδας, να έχει ήδη καταταγεί σε κορυφαίο λιμένα στην περιοχή της Μεσογείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στη συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ελλάδας στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, ο κ. Φραγκογιάννης τονίζει ότι το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών έχει αυξηθεί ταχύτατα και ο ρυθμός αύξησης των ελληνικών εξαγωγών υπερβαίνει το ποσοστό του 50% τα τελευταία τρία χρόνια. Η ελληνική πλευρά ελπίζει να δει περαιτέρω βελτίωση συναφών δεικτών και την είσοδο ακόμα περισσότερων ελληνικών προϊόντων στην κινεζική αγορά.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα του πρακτορείου, οι δύο χώρες διατηρούν στενούς δεσμούς σε πολλούς τομείς οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, και κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι Κινέζοι έρχονται στην Ελλάδα για τουρισμό ή για αγορά ακινήτων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Χρυσής Βίζας». Επίσης, στενές είναι και οι σχέσεις της Ελλάδας με την Κίνα στον ναυτιλιακό και ναυπηγοκατασκευαστικό τομέα, καθώς ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες έχουν παραγγείλει μεγάλο αριθμό σκαφών από τα κινεζικά ναυπηγεία.

«Η Ελλάδα προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες στην Κίνα και σε άλλους ξένους επενδυτές χάρη στη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο κ. Φραγκογιάννης υπογραμμίζοντας: «Η ελληνική οικονομία είναι ιδιαίτερα φιλική προς τους ξένους επενδυτές, παρέχοντας ένα πολύ ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον, και τούτο καταδεικνύεται ήδη στη περίπτωση επενδύσεων της Cosco, ZTE, Huawei, State Grid και άλλων μεγάλων κινεζικών εταιρειών που επέλεξαν την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά την ανάπτυξη κέντρων logistics στην Ελλάδα, όπως το Θριάσιο, ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι θα αποτελέσει σημαντικό σταθμό στη σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών-Θεσσαλονίκης και αναμένεται να έχει ευρύτερο σημαντικό αντίκτυπο στο εμπόριο και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Σημειώνεται, δε, ότι η διαδικασία υποβολής προσφορών για τη δεύτερη φάση δημιουργίας του κέντρου έχει πλέον αρχίσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί αυτόν τον μήνα. Η Piraeus Europe Asia Rail Logistica LTD (Pearl), θυγατρική του Ομίλου Cosco, είναι ένας από τους συμμετέχοντες στην παραπάνω δεύτερη φάση της διαδικασίας προσφορών.

Τέλος, ο κ. Φραγκογιάννης επισήμανε τις μεγάλες προσδοκίες της Ελλάδας από τη συμμετοχή της στην εφετινή έκθεση της Σαγκάης, καθώς οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Κίνας συνεχίζουν να επεκτείνονται.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης