Ο επόμενος προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να πάρει τη μορφή ενός Σχεδίου Μάρσαλ για να υποστηριχθεί η ανάκαμψη της Ευρώπης από την κρίση του κορωνοϊού, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Γνωρίζουμε ότι η κρίση αυτή θα χρειαστεί ταχείες απαντήσεις. Δεν μπορούμε να αφιερώσουμε ένα, δύο ή τρία χρόνια για να εφεύρουμε νέα εργαλεία» είπε η πρόεδρος της Κομισιόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες προσθέτοντας ότι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, γνωστό ως MFF, είναι το ισχυρότερο εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θέλουμε να διαμορφώσουμε το MFF κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αποτελέσει σημαντικό τμήμα του σχεδίου ανάκαμψης… Πολλοί μιλούν αυτή την στιγμή για κάτι που αυτό το ονομάζει Σχέδιο Μάρσαλ. Θεωρώ ότι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός πρέπει να είναι το Σχέδιο Μάρσαλ που καταρτίζουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση για τους ευρωπαϊκούς λαούς» είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη δημιουργία ενός εργαλείου που θα αποτελεί εγγύηση για δάνεια ως 100 δισ. ευρώ στο πλαίσιο των εθνικών σχεδίων για την υποστήριξη της απασχόλησης που εφαρμόζονται εξαιτίας των επιπτώσεων της επιδημίας του κορωνοϊού.

Το εργαλείο αυτό θα επιτρέπει στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λαμβάνουν δάνεια της ΕΕ «με ευνοϊκούς όρους για να καλύψουν το κόστος που συνδέεται απευθείας με τη δημιουργία ή την παράταση των εθνικών προγραμμάτων μερικής απασχόλησης» εξηγεί η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τις δυνάμεις των χωρών μελών για να διασώσουμε ζωές και να προστατεύσουμε τα μέσα διαβίωσης. Αυτό είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Για τη χρηματοδότηση των δανείων των κρατών μελών, η Κομισιόν θα δανειστεί στις αγορές, γεγονός που θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να επωφεληθούν από «χαμηλά κόστη δανεισμού» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τα δάνεια αυτά, που προορίζονται για τις χώρες που αντιμετωπίζουν «τις πλέον επείγουσες καταστάσεις, θα πλαισιωθούν από «ένα σύστημα εθελούσιων εγγυήσεων των κρατών μελών».

Η πρόταση θα παρουσιαστεί στις 7 Απριλίου στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι θα συνέλθουν σε τηλεδιάσκεψη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης