Έκρηξη της ανεργίας σε Ευρωζώνη και Ηνωμένο Βασίλειο βλέπει η Fitch Ratings, καθώς η νέα έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού φρενάρει την οικονομική ανάκαμψη και απειλεί να οδηγήσει και πάλι σε ύφεση τις οικονομίες.

«Τα διαφορετικά σχέδια για την υποστήριξη της απασχόλησης που υιοθετήθηκαν από πολλές χώρες της Ευρωζώνης και το Ηνωμένο Βασίλειο απέτρεψαν μια εκτίναξη της ανεργίας, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να πλήττει τις επιχειρήσεις – αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμα» αναφέρει σε ανάλυσή του ο οίκος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ανεργία σε Ευρωζώνη και Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν αναμενόμενο να εκτιναχθεί στο 13%-14% αυτό το έτος δεδομένης της κατάρρευσης του ΑΕΠ», ωστόσο δεν έχει σημείωσε μεγάλη μεταβολή, προσθέτει.

Αν και τα σχέδια αυτά έχουν επεκταθεί στις περισσότερες χώρες, η Fitch Ratings εκφράζει «ισχυρές» αμφιβολίες εάν θα μπορέσουν να κρατήσουν τα επίπεδα της ανεργίας στα τρέχοντα επίπεδα για πολύ περισσότερο.

Στο αποκορύφωμα του πρώτου κύματος της πανδημίας, τον Απρίλιο, περίπου 30 εκατ. εργαζόμενοι ή το 20% του εργατικού δυναμικού είχαν μπει σε προσωρινή αργία στην Ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο, εκτιμά ο οίκος. Πολλοί στη συνέχεια επέστρεψαν σε καθεστώς απασχόλησης, προσθέτει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης