Η επίτευξη πλεονάσματος για δεύτερη διαδοχική χρονιά δείχνει τη συνεχιζόμενη προσήλωση των ελληνικών αρχών στη δημοσιονομική προσαρμογή, σημειώνει η Fitch Ratings σε έκθεσή της για το ελληνικό πλεόνασμα προϋπολογισμού.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως το δημοσιονομικό πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 0,8% του ΑΕΠ, διογκωμένο σε σχέση με το 0,6% του ΑΕΠ έναν χρόνο νωρίτερα. Τα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό στηρίζει την προσδοκία μας για βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους, αν και το πόσο πολύ και πόσο γρήγορα θα μειωθεί το δημόσιο χρέος θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από τη φύση της ελάφρυνσης του χρέους που έχει μπει στο τραπέζι Ελλάδας-πιστωτών», αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης.

Η Fitch κάνει λόγο για σημαντική δημοσιονομική υπεραπόδοση της Ελλάδας.

Για το 2017, ο οίκος ανέμενε ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα 1,9% του ΑΕΠ, έναντι στόχου του προγράμματος του ESM για 1,75% του ΑΕΠ, το οποίο απέδιδε στα υψηλότερα των αναμενόμενων έσοδα και στον περιορισμό των δαπανών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό ευθυγραμμίζεται με την άποψή μας ότι η συμμόρφωση με το πρόγραμμα του ESM, το μειωμένο πολιτικό ρίσκο, τα περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα και η σταθερή ανάπτυξη του ΑΕΠ θα στηρίξουν τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους.
Αυτό αντικατοπτρίζεται στην αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας σε ‘Β’ το Φεβρουάριο», σημειώνεται στην έκθεση.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Fitch, είναι μία από τις λίγες χώρες της Ευρωζώνης στις οποίες η δημοσιονομική προσαρμογή είναι διαρθρωτική και όχι κυκλική.
Ο οίκος εκτιμά πως τα πρωτογενή πλεονάσματα της χώρας θα υποχωρήσουν κάτω από τους μεταμνημονιακούς στόχους μετά το 2020.

Προβλέπει, όμως, επίσης πως το χρέος έπιασε “ταβάνι” το 2016 και θα υποχωρεί ταχύτερα από το επόμενο έτος, φτάνοντας στο 137% του ΑΕΠ έως το 2025, με μια υποτιθέμενη, μέση ετήσια αύξηση 3,5% του ονομαστικού ΑΕΠ που δεν λαμβάνει υπόψιν τυχόν ελάφρυνση του χρέους από τον επίσημο τομέα. Το βασικό σενάριο της Fitch προβλέπει περαιτέρω συρρίκνωση του χρέους στο 132,8% του ΑΕΠ το 2026.

Ξεχωριστά η Fitch αναφέρει πως η τεχνική εργασία από το Eurogroup για έναν μηχανισμό που θα συνδέει την ελάφρυνση χρέους με τους στόχους ανάπτυξης βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και ο επικεφαλής του συμβουλίου Μάριο Σεντένο είπε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι πιστωτές της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ έρχονται πιο κοντά στο να συμφωνήσουν για την ελάφρυνση του χρέους.

Το Eurogroup θα συζητήσει το θέμα αύριο, στη συνεδρίαση της Σόφιας. Η Fitch δεν περιμένει ένα “κούρεμα”, αλλά “η προοπτική για άλλα ουσιαστικά μέτρα ελάφρυνσης αντικατοπτρίζεται στο θετικό outlook της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης