Το προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2019 υπαναχωρεί σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις, αν και διατηρεί σε γενικές γραμμές τη δημοσιονομική στάση της κυβέρνησης και είναι συμβατό με τις εκτιμήσεις μας, αναφέρει η Fitch Ratings σε ανάλυση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ταυτόχρονα, τα σχέδια για τη μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών αρχίζουν να παίρνουν μορφή, αν και δεν είναι ξεκάθαρο πόσο πολύ θα μειώσουν την πιθανότητα οι κίνδυνοι του τραπεζικού τομέα να αποκρυσταλλωθούν στον κρατικό προϋπολογισμό, προσθέτει ο οίκος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Fitch κάνει αναφορά στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 21 Νοεμβρίου ότι το προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2019 “αντανακλά μια ισορροπημένη προσέγγιση για να επιτευχθούν οι συμφωνημένοι δημοσιονομικοί και οικονομικοί στόχοι” και προσθέτει:

«Ο προϋπολογισμός ανατρέπει, εν μέρει, ορισμένα μέτρα που είχαν προ-νομοθετηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας το οποίο ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο. Τέτοια μέτρα είναι οι περικοπές στις συντάξεις το 2019 και οι υψηλότερες κοινωνικές εισφορές για τους αυτοαπασχολούμενους. Ο προϋπολογισμός μειώνει επίσης τη φορολόγηση της περιουσίας και των επιχειρήσεων».

Οι προσαρμογές αυτές, αναφέρει ο οίκος, “ακολουθούν την ισχυρή δημοσιονομική υπεραπόδοση (το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας το 2017 ήταν 4% του ΑΕΠ) και την υστέρηση στις δαπάνες”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνει ταυτόχρονα ότι ο προϋπολογισμός επιβεβαιώνει την άποψη του πως κάποια ακύρωση των προηγούμενων πολιτικών “είναι δυνατή στο πλαίσιο του διαλόγου με τους επίσημους πιστωτές”.

«Δεν θεωρούμε ότι αυτό αντανακλά μια μεγάλη αλλαγή στη δημοσιονομική θέση. Ο στόχος του προϋπολογισμού είναι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019.

Η μείωση του κρατικού χρέους και τα συμφωνημένα μέτρα ελάφρυνσης στο χρέος βελτιώνουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας, όπως αντανακλάται και στην αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες της Ελλάδας σε ‘BB-‘ τον Αύγουστο», αναφέρει.

Στο μεταξύ, οι προσπάθειες να επιταχυνθεί η μείωση των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων (NPEs) από τις ελληνικές τράπεζες αρχίζουν να λαμβάνουν μορφή, αναφέρει στην ανάλυση της η Fitch.

Όπως σημειώνει, οι NPEs ήταν σχεδόν στο μισό της συνολικής έκθεσης των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών στα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2018.

Η οικονομική ανάκαμψη, οι πωλήσεις NPEs και η μεγαλύτερη χρήση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και εξωδικαστικών συμβιβασμών αναμένεται να βοηθήσουν τις τράπεζες να πετύχουν τους νέους στόχους που έχουν υποβληθεί στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό για το 2021 (μεταξύ 17% και 22%), εκτιμά.

Προειδοποιεί ωστόσο ότι χωρίς πιο σημαντικές πρωτοβουλίες, η επιτάχυνση της μείωσης των NPEs με ρυθμό που θα υποστηρίζει την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα «ενδεχομένως να αποδειχτεί ένα προκλητικό εγχείρημα».

Οι πρόσφατες προτάσεις της Τράπεζας της Ελλάδας και του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας δείχνουν πολιτική υποστήριξη για τέτοιες πολιτικές, προσθέτει.

Ειδικότερα, η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδας προβλέπει τη μεταφορά ενός μεριδίου NPEs και των μεταφερόμενων φορολογικών ελαφρύνσεων σε ένα όχημα ειδικού σκοπού (SPV), το οποίο θα χρηματοδοτήσει τη μεταφορά με τιτλοποιήσεις. Σύμφωνα με αναφορές του Τύπου, το ξεχωριστό σχέδιο του Ταμείου επίσης προβλέπει τη μεταφορά NPEs σε ένα SPV, αλλά θα περιλαμβάνει κρατικές εγγυήσεις, αναφέρει.

Τέτοια σχέδια θα μπορούσαν να επιταχύνουν την εξυγίανση των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών και θα μπορούσαν να αμβλύνουν τις πιέσεις στα κεφάλαια και την κερδοφορία τους, ενδεχομένως βελτιώνοντας τα ανεξάρτητα πιστωτικά τους προφίλ, εκτιμά ο οίκος.

Σημειώνει ταυτόχρονα ότι αν και μια πρωτοβουλία είναι πιθανή σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πόσο πολύ θα βασίζεται στις συγκεκριμένες προτάσεις.

Οι άγνωστοι παράγοντες περιλαμβάνουν την όρεξη των επενδυτών για ελληνικά ομόλογα που θα υποστηρίζονται από NPEs, τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς για τη χορήγηση κρατικής βοήθειας και το χρονοδιάγραμμα για τις μεταφορές των περιουσιακών στοιχείων.

Χωρίς τις λεπτομέρειες για τη λειτουργία του κάθε σχεδίου, ο αντίκτυπος στις τράπεζες και ο πιθανός δημοσιονομικός αντίκτυπος δεν είναι ξεκάθαρος και αυτό περιλαμβάνει και τις πιθανές επιπτώσεις στο απόθεμα ασφαλείας των 24,1 δισ. ευρώ της Ελλάδας για τη μεταμνημονιακή εποχή. Το υψηλό δημόσιο χρέος περιορίζει το δημοσιονομικό χώρο για στήριξη του τραπεζικού κλάδου, ωστόσο το απόθεμα ασφαλείας δίνει ένα περιθώριο, εκτιμά.

Τέλος, η Fitch σημειώνει ότι χωρίς πιο δυναμική και προβλέψιμη μείωση των NPEs οι κίνδυνοι στον τραπεζικό κλάδο είναι ουσιώδεις για το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης