Η ρευστότητα των τουρκικών τραπεζών σε συνάλλαγμα βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο, δεδομένης της αβεβαιότητας στην αγορά και της αδυναμίας της τουρκικής λίρας, όπως φαίνεται και από την πρόσφατη εκροή κεφαλαίων, τονίζει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.

Τα αποθέματα των τουρκικών τραπεζών σε συνάλλαγμα μειώθηκαν κατά 6% (12 δισ. δολάρια) το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου 2018, με ανάλογη μείωση τόσο στις λιανικές όσο και στις εταιρικές καταθέσεις σε συνάλλαγμα. Το μεγαλύτερο μέρος της διαρροής κεφαλαίου σημειώθηκε κατά την κρίση των μέσων Αυγούστου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αντίκτυπος των εκροών στη συναλλαγματική ρευστόστητα των τουρκικών τραπεζών, όπως σημειώνει η Fitch, θα μπορεί να αξιολογηθεί πλήρως στις αρχές Οκτωβρίου, όταν θα είναι διαθέσιμα τα αναλυτικά στοιχεία για την περίοδο μέχρι και το τέλος Αυγούστου, ωστόσο οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι σε περίπτωση μεγάλων εκροών ή παρατεταμένης αδυναμίας πρόσβασης στις αγορές.

Τα στοιχεία του α’ εξαμήνου του 2018 για το εξωτερικό χρέος των τουρκικών τραπεζών δείχνει την έκταση της έκθεσης του τραπεζικού τομέα στον κίνδυνο αδυναμίας αναχρηματοδότησης, ακόμη και πριν την μεγάλη πτώση της λίρας τον Αύγουστο, επισημαίνει η Fitch.

Το εξωτερικό χρέος ήταν 183 δισ. δολάρια, με τα 102 δισ. εξ αυτών να ωριμάζουν εντός 12 μηνών, με την Fitch να εκτιμά ωστόσο ότι το τμήμα που δεν αφορά σχετικά σταθερές πηγές χρηματοδότησης είναι μικρότερο, της τάξης των 50 – 55 δισ., καθώς και ότι οι τουρκικές τράπεζες είχαν στο τέλος του α’ εξαμήνου του 2018 πρόσβαση σε ρευστότητα ξένου συναλλάγματος ύψους 86 δισ. δολαρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κίνδυνος αδυναμίας αναχρηματοδότησης έχει αυξηθεί σοβαρά λόγω του κλίματος αβεβαιότητας, της αύξησης του κόστους χρηματοδότησης, της πτώσης του τουρκικού νομίσματος, καθώς και της αλλαγής επί τα χείρω του επενδυτικού κλίματος, καταλήγει η Fitch.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης