Ο πρόεδρος της FED Philadelphia, Patrick Harker, δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι υπέρ της έναρξης της μείωσης των αγορών περιουσιακών στοιχείων ύψους 120 δισ. δολαρίων το μήνα της κεντρικής τράπεζας από τον Νοέμβριο και την ολοκλήρωση στα μέσα του 2022, ωστόσο σημείωσε ότι αυτό εξαρτάται από την Ολομέλεια της Επιτροπής, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα ήθελε να τελειώσει το tapering στα μέσα του επόμενου έτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Harker δήλωσε ακόμη ότι η FED ενδέχεται να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων για πρώτη φορά στα τέλη του 2022 ή στις αρχές του 2023.

Ενώ οι αγορές περιουσιακών στοιχείων ήταν απαραίτητες για τη διατήρηση της λειτουργίας των αγορών κατά τη διάρκεια της κρίσης, η οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με διαφορετικά προβλήματα τώρα, σημείωσε ο Harker.

«Το πρόβλημα βρίσκεται στην πλευρά της προσφοράς και όχι της ζήτησης. Οι αγορές περιουσιακών στοιχείων δεν κάνουν πολλά – ή τίποτα – για να το βελτιώσουν», πρόσθεσε ο ίδιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Harker τόνισε ότι είναι επιφυλακτικά αισιόδοξος για την οικονομία και πρόσθεσε ότι αναμένει τον πληθωρισμό να υποχωρήσει σε “λίγο πάνω από το 2%”, αφού αυξηθεί πάνω από το ετήσιο ποσοστό του 4% φέτος.

Ακόμη, δήλωσε ότι ορισμένες από τις διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού που πλήττουν την οικονομία «θα μπορούσαν να διαρκέσουν για τα επόμενα δύο χρόνια».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης