Τη σημασία των επενδύσεων και ιδιαίτερα αυτών που προέρχονται από το εξωτερικό υπερτόνισε από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Eurobank, Φωκίων Καραβίας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «με την ελληνική οικονομία σε ένα σταυροδρόμι και καθώς προσεγγίζουμε την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα χρειάζεται τεράστιο όγκο επενδύσεων. Το ποσοστό των επενδύσεων ως προς το ΑΕΠ ανέρχεται στο 12,5%, ήτοι στο 50% του ευρωπαϊκού μέσου όρου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Φ. Καραβίας επεσήμανε ότι «τα πρώτα 3 τρίμηνα του 2017 οι επενδύσεις αυξήθηκαν αλλά αναιμικά, κατά 6%». Παράλληλα σημείωσε ότι «η πρόβλεψη για ανάπτυξη είναι στο 2,2% και στο 11% για τις επενδύσεις, αλλά αυτά τα νούμερα δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς προσπάθεια».

«Το ερώτημα παραμένει» είπε ο Φωκίων Καραβίας: Πώς θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί η ανάγκη για τεράστιο όγκο επενδύσεων. «Ο κύριος όγκος επενδύσεων θα έρθει από το εξωτερικό» εξήγησε.

Όπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, «το τραπεζικό σύστημα, είναι πιο υγιές, σε μία πορεία προς τη σταθερότητα και νομίζω ότι αυτό θα επιβεβαιωθεί από την έκβαση των stress tests». «Δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία. Οι τράπεζες ωστόσο είναι πιο συντηρητικές στις πιστώσεις» σημείωσε ακόμη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Καραβίας ανέφερε ακόμη ότι όσο «το outlook της ελληνικής οικονομίας βελτιώνεται, οι αγορές θα διαδραματίζουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο». «Πρόσφατα παρατήρησα ότι οι IPOs των εταιρειών ενισχύονται. Αυτό είναι πολύ θετικό και θέλω να ενθαρρύνω τις επιχειρήσεις να ακολουθήσουν αυτή την υγιή οδό» συμπλήρωσε.

Απευθύνοντας μία έκλυση για επενδύσεις, ο κ. Καραβίας τόνισε ότι χωρίς επενδύσεις η Ελλάδα δεν μπορεί να επιτύχει σημαντική ανάπτυξη.

«Η πρόκληση είναι το πώς η Ελλάδα θα αποκτήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να προσελκύσει το απαραίτητο ξένο κεφάλαιο. Δυστυχώς, η ελληνική δημόσια διοίκηση παραμένει εχθρική προς τις ξένες επενδύσεις, Αυτό ισχύει τις τελευταίες δεκαετίες και ίσως αυτός είναι λόγος που οδηγηθήκαμε στην κρίση. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και μετά τη λήξη του προγράμματος» συμπλήρωσε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank τόνισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει στρατηγική στους κλάδους που μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις.
«Ο τουρισμός είναι ο πιο σημαντικός τομέας για επενδύσεις, και από το εξωτερικό. Η Ελλάδα έχει τεράστια δυναμική για επενδύσεις στην ενέργεια και τα logistics» ανέφερε ακόμη.

Ο τραπεζικός τομέας μπορεί να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία, πρέπει οι ιδιωτικοποιήσεις να κινηθούν ταχύτερα, η Ελλάδα μπορεί να έχει βιώσιμη ανάπτυξη περί του 2,2%, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στο τι θα συμβεί όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρήσει σε ποσοτική σύσφιξη, ο κ. Καραβίας τόνισε ότι η Ελλάδα έχει επιτόκια υψηλότερα συγκριτικά με την ευρωζώνη. «Νομίζω ότι η υφιστάμενη διαφορά τους, θα “αναιρέσει” την πιθανή αύξηση των επιτοκίων στην ευρωζώνη», εκτίμησε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης