Το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη επιδεινώθηκε σημαντικά και περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Δεκέμβριο, ολοκληρώνοντας ένα έτος στη διάρκεια του οποίου η αισιοδοξία επιδεινωνόταν κάθε μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν.

Οι πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις, εν μέρει αποτυπώνουν την υποχώρηση της ζήτησης στον κλάδο, η οποία ευθυγραμμίζεται με την τρίτη συνεχόμενη μηνιαία πτώση της βιομηχανικής παραγωγής το Νοέμβριο στη Γερμανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ένα κακό σημάδι για τις αναπτυξιακές προοπτικές της ευρωζώνης στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, το οικονομικό κλίμα επιβραδύνθηκε στις 107,3 μονάδες τον Δεκέμβριο από τις 109,5 μονάδες το Νοέμβριο.

Πρόκειται για τη 12η συνεχόμενη μηνιαία πτώση, και αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2017.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, ανέμεναν μια επιβράδυνση πιο ήπια, στις 108,2 μονάδες, αλλά η υποχώρηση της αισιοδοξίας μεταξύ των επιχειρηματιών και των καταναλωτών, επιδείνωσε την εικόνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κλίμα στην βιομηχανία επιδεινώθηκε στις 1,1 μονάδες από τις 3,4 μονάδες το Νοέμβριο, έναντι προσδοκιών της αγοράς για 2,9 μονάδες.

Η διάθεση των καταναλωτών επίσης μειώθηκε στις -6,2 μονάδες από τις -3,9 μονάδες το Νοέμβριο, αλλά αυτό δεν απέτρεψε τους καταναλωτές να αγοράσουν περισσότερα αγαθά, καθώς οι πωλήσεις λιανικής συνέχισαν να αυξάνονται το Νοέμβριο.

Ως συνέπεια, η εμπιστοσύνη στον τομέα λιανικής αυξήθηκε κατά 0,5 μονάδες τον Δεκέμβριο, αν και δεν θα μπορούσε να αντισταθμίσει τη γενικότερη διάθεση.

Το κλίμα στις υπηρεσίες, έναν κλάδο που παράγει τα δύο τρίτα του ΑΕΠ της ευρωζώνης, υποχώρησε κατά 1,4 μονάδες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης