Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης αυξήθηκε τον Φεβρουάριο, όπως αναμενόταν, καθώς η άνοδος των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας επιταχύνθηκε, αλλά δεν αυξήθηκε ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός (σ.σ.: δεν περιλαμβάνει τις τιμές των νωπών τροφίμων και της ενέργειας), τον οποίο παρακολουθεί στενά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), οι τιμές στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 1,5% τον Φεβρουάριο έναντι 1,4% τον Ιανουάριο. Παρά την αύξηση αυτή, ο πληθωρισμός απέχει κάπως ακόμη από τον στόχο της ΕΚΤ που είναι λίγο κάτω από το 2%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δομικός πληθωρισμός, που παίζει καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, παρέμεινε αμετάβλητος στο 1,2% τον Φεβρουάριο έναντι προσδοκιών για μείωσή του στο 1,1%.

Ένας στενότερος δείκτης του δομικού πληθωρισμού – που δεν λαμβάνει υπ’ όψιν και τις τιμές του καπνού και του αλκοόλ – μειώθηκε στο 1% έναντι προσδοκιών ότι θα παρέμενε σταθερός στο 1,1%. Ο γενικός πληθωρισμός αυξήθηκε κυρίως λόγω των ενεργειακών τιμών, που σημείωσαν άνοδο 3,5% σε ετήσια βάση, σε συνέχεια ανόδου τους κατά 2,7% τον Ιανουάριο. Οι τιμές των νωπών τροφίμων κατέγραψαν άνοδο 2,9% σε ετήσια βάση.

Σε άλλη ανακοίνωσή της, η Eurostat ανέφερε ότι το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 7,8% τον Ιανουάριο, όσο αναθεωρήθηκε προς τα κάτω και για τον Δεκέμβριο, αν και ο αριθμός των ανέργων ήταν κατά 23.000 μικρότερος τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο. Το ποσοστό 7,8% είναι το χαμηλότερο από τον Οκτώβριο του 2008.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης