Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε απροσδόκητα τον Απρίλιο, καθώς οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν με βραδύτερο ρυθμό, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, εγείροντας ερωτήματα για το σχέδιο της ΕΚΤ να αποσύρει σταδιακά το πρόγραμμα στήριξης.

Η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτιμά πως ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στο 1,2% σε ετήσια βάση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι ο δείκτης θα παραμείνει αμετάβλητος από το 1,3% του Μαρτίου.

Παρότι ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλότερα του στόχου της ΕΚΤ για 2%, οι φορείς χάραξης πολιτικής συζητούν για το εάν θα τερματίσουν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 2,5 τρισ. ευρώ.

Μια απόφαση για τις μελλοντικές κινήσεις αναμένεται τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, ακόμη και τον Σεπτέμβριο ως απομακρυσμένη πιθανότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τιμές των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού, των ενεργειακών και των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών, αυξήθηκαν ταχύτερα από τον Μάρτιο.

Ωστόσο, οι τιμές των υπηρεσιών σημείωσαν άνοδο μόλις 1%, έναντι της αύξησης 1,5% τον Μάρτιο.

Ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε επίσης χαμηλότερα των προβλέψεων.

Ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,7% από το 1% του Μαρτίου, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι θα διαμορφωθεί στο 0,9%.

Επίσης, η Eurostat ανακοίνωσε ότι οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη σημείωσε άνοδο 0,1% τον Μάρτιο από τον Φεβρουάριο και 2,1% σε ετήσια βάση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης