Ευρωζώνη: Συρρικνώθηκε το εμπορικό πλεόνασμα τον Μάρτιο

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 16 Μαΐου 2019, 13:33
Ευρωζώνη: Συρρικνώθηκε το εμπορικό πλεόνασμα τον Μάρτιο

Το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρώπης με τις ΗΠΑ συρρικνώθηκε τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, αντιστρέφοντας την τάση του 2018, καθώς η κυβέρνηση Trump προετοιμάζεται να αναβάλει μια απόφαση για το εάν θα επιβάλει υψηλούς δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων.

Το πλεόνασμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο εμπόριο αγαθών με τις ΗΠΑ διαμορφώθηκε σε υψηλό-ρεκόρ το περασμένο έτος, βοηθώντας να υποστηρίξει την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, καθώς αποδυναμώνεται η ζήτηση από άλλα μέρη του κόσμου, όπως η Κίνα και η Τουρκία.

Αλλά τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από τη στατιστική υπηρεσία της Ε.Ε. έδειξαν ότι ενώ οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν 8,2% στο α΄ τρίμηνο, ενισχύθηκαν 16,3% οι εισαγωγές.

Ως αποτέλεσμα, το εμπορικό πλεόνασμα της Ε.Ε. συρρικνώθηκε στα 33,9 δισ. ευρώ από τα 36,2 δισ. πριν από έναν χρόνο.

Η Eurostat επεσήμανε πως οι εξαγωγές από την Ευρωζώνη σημείωσαν αύξηση για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Μάρτιο, αν και οι εισαγωγές αυξήθηκαν περισσότερο, οδηγώντας σε συρρίκνωση του εμπορικού πλεονάσματος στα 17,9 δισ. ευρώ από τα 20,6 δισ. τον Φεβρουάριο.

Ωστόσο, το α΄ τρίμηνο το εμπορικό πλεόνασμα ήταν υψηλότερο από ό,τι στο τέλος του προηγουμένου έτους.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στα 22,5 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, χαμηλότερα από τα 26,9 δισ. τον αντίστοιχο μήνα του 2018.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 16 Μαΐου 2019, 13:33