Η επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη υποχώρησε σε χαμηλό επίπεδο τεσσάρων ετών τον Δεκέμβριο, καθώς οι φόβοι για τις εμπορικές συγκρούσεις, την αντιπαράθεση της Ρώμης με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον ιταλικό προϋπολογισμό και το Brexit οδήγησαν στην κατάρρευση του κλίματος, σύμφωνα με έρευνα της Sentix.

Σύμφωνα με αυτή, ο δείκτης επενδυτικού κλίματος που καταρτίζει για την Ευρωζώνη υποχώρησε στο -0,3 από 8,8 τον Νοέμβριο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2014, ενώ πρόκειται για την τέταρτη συνεχόμενη υποχώρησή του. Η πτώση του δείκτη υπερέβη κατά πολύ τις προσδοκίες των αναλυτών για μία υποχώρησή του στις 8,1 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επιμέρους δείκτης για τη σημερινή κατάσταση μειώθηκε στις 20,0 από 29,3 μονάδες τον Νοέμβριο, ενώ ο επιμέρους δείκτης για τις προσδοκίες υποχώρησε στις -18,8 από -9,8 μονάδες τον περασμένο μήνα.

«Κοιτάζοντας το διεθνές περιβάλλον, δεν υπάρχει πρακτικά καμία αχτίδα ελπίδας» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Sentix Μάνφρεντ Χίμπνερ, προσθέτοντας ότι η κατάσταση αναβίωσε μνήμες της εποχής πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

«Ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται για το τέλος των αγορών κρατικών ομολόγων, η οικονομία εξασθενεί με σημαντικό ρυθμό, θέτοντας εκ νέου προκλήσεις στους πολιτικούς και τους κεντρικούς τραπεζίτες. Είτε πρόκειται για τις εμπορικές διαμάχες, την ιταλική κρίση, την αναταραχή στη Γαλλία και το Βέλγιο ή το Brexit: έρχονται από παντού» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δείκτης για την επενδυτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία μειώθηκε στις 7,2 μονάδες τον Δεκέμβριο από 15,6 μονάδες τον περασμένο μήνα, σε μία «μεγάλη απώλεια δυναμικής», όπως τη χαρακτήρισε ο Χίμπνερ, εν μέρει λόγω των ανησυχιών για ενδεχόμενη επιβολή αμερικανικών δασμών στα αυτοκίνητα και των αδύναμων πωλήσεων αυτοκινήτων στην Κίνα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης