Η ανάπτυξη στην οικονομία της Ευρωζώνης σχεδόν ανεκόπη στο τέλος του γ΄ τριμήνου, εν τω μέσω ενδείξεων ότι η ύφεση στη μεταποίηση αρχίζει να εξαπλώνεται και στον τομέα των υπηρεσιών.

Ο σύνθετος ΡΜΙ υποχώρησε στις 50,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από τις 51,9 μονάδες πριν από έναν μήνα, και διαμορφώνεται τώρα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι και πλέον ετών, ανέφερε η IHS Markit.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό υποδηλώνει ότι η ανάπτυξη ανήλθε μόλις στο 0,1% στο γ΄ τρίμηνο και ότι έρχεται περαιτέρω επιδείνωση στους επόμενους μήνες.

Ο ιδιωτικός τομέας στη Γερμανία, στη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, περιήλθε σε ευρεία συρρίκνωση για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2013.

Τα σημάδια της επιδείνωσης έρχονται σε διάστημα μικρότερο των δύο εβδομάδων, αφότου η ΕΚΤ αποφάσισε να μετακυλήσει τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, όπως την επανέναρξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι λεπτομέρειες της έρευνας υποδηλώνουν ότι οι κίνδυνοι είναι η οικονομία να συρρικνωθεί στους επόμενους μήνες. Με δεδομένα όπως αυτά, θα αυξηθεί η πίεση στην ΕΚΤ να λάβει και άλλα μέτρα» ανέφερε ο οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης