Οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές ανά την Ευρωζώνη υπέστησαν τη μεγαλύτερη απώλεια εμπιστοσύνης σε διάρκεια ενός μήνα που έχει καταγραφεί ποτέ τον Μάρτιο, καθώς εξαπλώθηκαν και έγιναν πιο αυστηρά τα μέτρα για τον περιορισμό του κορωνοϊού.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε στις 94,5 μονάδες από τις 103,4 μονάδες τον Φεβρουάριο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από την έναρξη καταγραφής των στοιχείων το 1985.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δείκτης, δε, διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο 2013. Η μεγαλύτερη πτώση μέχρι σήμερα είχε καταγραφεί τον Οκτώβριο του 2008, τον μήνα μετά από την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Η απώλεια εμπιστοσύνης έγινε περισσότερο αισθητή στις εταιρείες υπηρεσιών, οι οποίες έχουν πληγεί σημαντικά από το lockdown, που όλο και περισσότερο γίνεται το βασικό όπλο στις προσπάθειες επιβράδυνσης της εξάπλωσης του ιού.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης στις υπηρεσίες υποχώρησε στο 2,2 από το 11,1 τον Φεβρουάριο, στη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση που έχει καταγραφεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ των μελών της Ευρωζώνης, η Ιταλία κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση στις 83,7 από τις 101,3 μονάδες, έναντι της πτώσης στις 92 από τις 101,8 μονάδες στη Γερμανία.

Πτώση στις 100,6 μονάδες από τις 105,5 κατέγραψε ο δείκτης στη Γαλλία και στις 99,3 από τις 102,7 στην Ισπανία.

Μάλιστα, η Κομισιόν προειδοποιεί ότι οι έρευνες διενεργήθηκαν κυρίως σε πολλά από τα μέλη της Ευρωζώνης, προτού εφαρμοστούν τα πιο αυστηρά μέτρα περιορισμού, υποδηλώνοντας ότι τα στοιχεία μπορεί να είναι πιο χαμηλά τον Απρίλιο.

Επίσης στην έρευνα καταγράφηκε ότι οι επιχειρήσεις έχουν μειώσει δραματικά τα προβλεπόμενα επίπεδα απασχόλησης για τους επόμενους μήνες, ενώ οι καταναλωτές ανησυχούν περισσότερο για την απώλεια των θέσεων εργασίας τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης