Oι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης υποχωρούν σήμερα ελαφρά, πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup μέσω βιντεοδιάσκεψης, το οποίο θα συζητήσει τα ευρωπαϊκά δημοσιονομικά μέτρα για τον περιορισμό του οικονομικού αντίκτυπου από τον κορωνοϊό. Το Eurogroup θα παρακολουθήσει και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι χώρες-μέλη της ΕΕ δυσκολεύονται να συντονίσουν ένα ταμείο ανάκαμψης που θα χρηματοδοτηθεί με κοινή ανάληψη χρέους, καθώς η κρίση έχει αναδείξει τις παλιές διαχωριστικές πολιτικές γραμμές των χωρών της Νότιας Ευρώπης, όπως της Ιταλίας και της Ισπανίας που έχουν πληγεί περισσότερο από τον ιό, και των χωρών της Βόρειας Ευρώπης, όπως της Γερμανίας και της Ολλανδίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χθες, ωστόσο, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε ότι η γερμανική θέση σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ έχει μετακινηθεί στη σωστή κατεύθυνση, μετά την πρόσφατη απόφαση του ανώτατου γερμανικού δικαστηρίου που έδωσε στην ΕΚΤ προθεσμία τριών μηνών για να εξηγήσει την αναλογικότητα του προγράμματός της για αγορές κρατικών ομολόγων.

Οι αποδόσεις των ομολόγων χωρών του πυρήνα της Ευρωζώνης υποχωρούσαν περίπου μία μονάδα βάσης σήμερα το πρωί, με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς τίτλου να διαμορφώνεται στο -0,545%, ενώ η απόδοση και του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου υποχωρούσε κατά μία μονάδα βάσης στο 1,812%.

Οι αποδόσεις των ελληνικών, των ισπανικών και των πορτογαλικών ομολόγων σημείωναν πτώση κατά 2-3 μονάδες βάσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης